Blagdanski kolači i slastice

Vrijeme je za pečenje kolača

Blagdanski kolači i slastice

Dolaze nam blagdani pa vam donosimo ukusne recepte za kolače i slastice koji su u ovo doba naprosto nezaobilazni.

Za vas smo pripremili nekoliko ukusnih, poznatih i onih manje poznatih recepata koji će oduševiti svačije nepce. U ovo adventsko vrijeme miris pečenih medenjaka ili zvjezdica neizostavan je dio svakog doma koji ovu blagdansku atmosferu čini još posebnijom. 

Osim što ćete ovim slasticama razveseliti svoje ukućane i ukrasiti blagdanski stol, možete ih zamotati u dekorativnu kutiju te pokloniti prijateljici ili kolegici s posla. 

Odaberite recept koji vam se najviše sviđa, krenite u akciju i uživajte! 

Čajni keksi sa džemom


Ovi čajni sendvič keksi biti divna poslastica za prijatelje i obitelj.

Sastojci za tijesto:
1 šalica bademovog brašna
1 šalica brašna od indijskih oraščića
1/3 šalice kokos brašna - sitnog
1/3 šalice agava sirupa
1/2 žličice vanilije
2 kapi eteričnog ulja naranče
Prstohvat cimeta


Džem od šljiva

Sastojci:
1 šalica sušenih šljiva
1/2 šalice vode
1 žličica cimeta

U multipraktiku, miksati bademe, indijske oraščiće - pojedinačno.
Pomiješati brašna, kokos, agavu i vaniliju. Miksati dok se ne počne držati zajedno i čini loptu.
Raširite veliki komad plastične folije. Stavite loptu tijesta u sredini folije. Zatim pokrite s drugim komadom plastične folije. Tijesto koje ste sa valjkom valjali na debljinu manju od 1 cm. Uklonite gornji list plastične folije i pritisnite kalupe ili razne božićne oblike u tijesto. Izvadite i stavite na mrežu lista dehidratora. Postavite dno kolačića prema gore. Dehidrirati na 42 stupnjeva 12 do 14 sati.
Umjesto dehidratora možete koristiti i pećnicu tako da stavite kekse na masni papir i pečete na lagano do max.50 stupnjeva i ostavite poluotvorena vrata da zrak ventilira.

Tijekom tog vremena, napravite džem.

Za džem sve sastojke stavite u blender i miksajte do guste jednolične smjese.

Nakon što se keksi osuše za oko 14 sati, izvadite džem iz frižidera.
Izvadite i stavite premaz na kekse, te izradite sendviče. Ostavite da se ohlade i uživajte! Može trajati cca. 14 dana, čak i dulje u hladnjaku. Držati u zatvorenoj posudi.

Za početak vam predstavljamo ukusan i zdrav recept koji je s nama podijelila Mihaela Devescovi, autorica knjige “SIROVA HRANA” i urednica portala www.sirovahrana.hr .  Ona kod pripremanja hrane brižljivo bira svakodnevno svježe nutritivne namirnice koje oblikuje u delicije, od kojih svaki zalogaj predstavlja vrhunski užitak koji će potpuno zavesti vaše nepce.

Čajni keksi sa džemom

Božićni puding

Sastojci:

160 g  glatkog brašna
100 g  krušnih mrvica
100 g  smeđeg šećera
½ žličice cimeta u prahu
50 g  prženih i mrvljenih badema
200 g  kandiranog voća
500 g  grožđica
4  jaja
10 ml  ruma
2   jabuke
250 g  margarina
šećer u prahu

Priprema:

U zdjelu s umućenim jajima dodamo smeđi šećer, cimet u prahu, kandirano voće, grožđice, brašno i dobro izmiješamo. Zatim dodamo naribane jabuke, pržene i usitnjene bademe, krušne mrvice, rum, omekšali margarin i dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo u kalup premazan margarinom, dobro je utisnemo da izađe zrak, poravnamo, premjestimo u vatrostalnu zdjelu u koju ulijemo vode do nešto više od polovice visine kalupa, kalup prekrijemo tanjurom, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C, otprilike 3 sata. Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, izvadimo na tanjur, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Božićni panj

Sastojci :

Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
130 g brašna
30 g mljevenih lješnjaka
1 vanilin šećer
malo ulja
malo mlijeka

Za kremu:

200 g protisnutog kestena
50 g šećera u prahu
malo ruma
1 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Za tijesto izmiješajte pjenasto jaja sa šećerom, pa umutite u smjesu ostale sastojke za tijesto, jedan po jedan. Ispecite tijesto u pravokutnom limu u pećnici na 170°stupnjeva. Za kremu sve sastojke izmiksajte da dobijete glatku masu. Namažite njome ohlađeno roladno tijesto, zarolajte kolač i ostavite da se potpuno ohladi. Gotovu roladu možete preliti rastopljenom čokoladom ili ukrasiti šlagom kojem ste dodali malo kakaa.

Išleri

Sastojci:

Tijesto
28 dag margarina
28 dag brašna
14 dag šećera u prahu
14 dag oraha
Sok od jednog limuna

Krema:
3 jaja
15 dag šećera
10 dag margarina
10 dag čokolade
1 vanilin šećer

Glazura:
10 dag čokolade
10 dag margarina

Priprema tijesta:

U brašno razmrvite margarin, dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ostaviti na hladom da odstoji sat vremena. Razvaljajte tijesto i uzmite okruglu modlicu i počnite izrezivati oblike. Izrezane oblike posložite na plitku tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto pecite na 200ºC tako dugo dok ne dobije blagu zlatnu boju.

Priprema kreme:

Jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari. U ohlađenu smjesu dodajte margarin i sve dobro izmiksajte.
S kremom povežite tijesto, te nakon toga uvaljate u šećer u prahu.

Priprema glazure:

Čokoladu i margarin otopite na pari, te uronite polovicu išlera ili ih pak ukrasite škropljenjem.


Izvor: Nada Ćuk: Moji najbolji kolači

Medenjaci s đumbirom i kremom od limuna

Sastojci:

Za tijesto:
2 i ½ šalice bijelog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
½ žličice klinčića u prahu
½ žličice cimeta u prahu
1 žličica soli
200 grama nesoljenog maslaca sobne temperature
1 šalica šećera
Jedno veliko jaje

Glazura:
2 žlice svježeg limunovog soka
1 1/3 šalice šećera
Šećer u boji za ukrašavanje (prema želji)

Priprema tijesta:

Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, đumbir, klinčić, cimet i sol. U drugoj posudi s mikserom dobro izmiješajte maslac i šećer. Nakon toga dodajte jaja i sve dobro izmiksajte. Pri niskoj brzini polako dodajte mješavinu brašna i ostalih sastojaka, a kada je sve dobro izmiješano, stavite na sat vremena u hladnjak. Razvaljujte tijesto na debljinu od kojih šest milimetra, te izrežite tijesto na malene trokutiće (veličine oko 5 cm). Tepsiju obložite papirom za pečenje, a trokute posložite tako da između njih bude oko dva centimetra razmaka. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pecite kekse tako dugo dok ne postanu zlatni (10 do 12 minuta). Ostavite ih da se ohlade.

Priprema glazure:

Pomiješajte limunov sok, šećer te rastopite na laganoj vatri miješajući tako dugo dok ne postane gladak. Poškropite ohlađene kekse, te ih na kraju ukrasite šećerom u boji (ako želite).


Izvor: Nada Ćuk: Moji najbolji kolači

Medena pita s kremom od limuna

Sastojci (za tijesto):

2 jaja
2 žlice meda
200 g šećera
6 žlica maslaca
20 g kakaa
100 g oraha
450 g glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone
ribana korica limuna

Sastojci (za kremu):

5 dl mlijeka
150 g šećera
6 žlica oštrog brašna
limunov sok (limun i naribana korica)
1 margarin

Sastojci (za glazuru):
100 g čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
80 g margarina

Priprema:

Otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri, te umiješajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto i podijelite na tri dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na jednake dijelove, prema veličini dna tepsije. Iz tih tijesta ispecite tri kore na obrnutoj strani lima kojeg ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom.  
Kada su kreme pečene, započnite sa sklapanjem kolača.
Na pari skuhajte mlijeko, šećer, brašno, limunov sok i naribanu koricu, dok ne dobijete gustu ujednačenu smjesu. Kada se smjesa ohladi mikserom umiješajte margarin.
Prvu koru premažite s polovicom kreme, na to stavite drugu koru i isto tako ju premažite s drugom polovicom, te stavite treću koru. Na tako sklopljenu pitu preko noći stavite neki uteg kako bi se kore slegle i sa kremom stvorile kompaktnu cjelinu.
Na kraju stavite glazuru.

Šape od kokosa


Sastojci:

25 dkg maslaca
30 dkg kokosa
25 dkg šećera
1 žlica ulja
2 šalice mlijeka
 prašak za pecivo
brašno po potrebi
malo maslaca i brašna za kalupe

Priprema:

Zamijesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo.
Pecite u kalupima za šape. Pečene šape možete ukrasiti štaub šećerom ili topljenom čokoladom.

Aromatične kuglice


Sastojci za osnovno tijesto:
2 šalice neslanog maslaca i 4 šalice brašna (oštro ili pola/pola). Mikserom dobro izmješajte ta dva sastojka i spremni ste dalje se uhvatiti u koštac s ovim ukusnim keksima. Tijesto podijelite na četiri ravnomjerna dijela i spremni ste za dodavanje posebnih sastojaka.

Dodatak četvrtini tijesta:
1 veliko jaje
3/4 šećera u prahu
1.5 žličica soka od limuna
1/4 žličica ekstrakta od vanilije
1/2 žličice sode bikarbona
1/8 žličice soli
1/4 šalice brašna (samo po potrebi)

Za uvaljati:
2 žlice šećera (može i malo vanilin šećera)
1 žličica cimeta
1 žlica sitno mljevenih badema ili oraha

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, u lim stavite papir za pečenje. U velikoj zdjeli osnovno tijesto dobro izmiksajte s jajem i šećerom. Zatim dodajte sok od limuna, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu i sol. Sve dobro izmiksajte. Ako se tijesto čini premekano, dodajte i još malo dodatnog brašna.

U maloj zdjelici pomiješajte sastojke za "valjanje" – šećer, cimet i bademe ili orahe. Tijesto rukama oblikujte u male kuglice, a zatim ih uvaljajte u pripremljenu aromatičnu smjesu te stavljajte u lim za pečenje. Pecite 8 do 10 minuta dok kuglice ne porumene.

Izvor: Sheknows.com