Blagdani nam stižu, a mi imamo recepte za 5 jednostavnih kolača

Blagdani su blizu, a s njima i božićno izdanje RTL-ova kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' koje gledatelji mogu očekivati uskoro na RTL-u!

Blagdani nam stižu, a mi imamo recepte za 5 jednostavnih kolača

Kako biste se pripremili na vrijeme za blagdansko raspoloženje, uvelike će pomoći brzi i jednostavni kolači. Mljac!

Kokosove kuglice


Postupak:

Kekse sameljite i pomiješajte s omekšalim maslacem. Dodajte šećer u prahu, sitno naribanu čokoladu i rukama dobro pomiješajte u glatku smjesu. Oblikujte male okruglice koje uvaljajte u kokosovo brašno. Ohladite i poslužite.


Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g keksa
  • 100 g maslaca
  • 100 g sitno naribane čokolade 
  • 50 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice ruma 
  • Kokosovo brašno 

Mednjaci


Postupak:

Med, maslac i vodu zajedno u posudi rastopiti do točke vrenja, zatim maknuti s vatre i ohladiti. U rashlađenu ( mlaku ) smjesu dodati šećer u prahu i jaje.

Suhe sastojke (brašno, vanilin-šećer, koricu limuna, sodu i cimet ) staviti u drugu posudu. Ohlađenu tekuću smjesu zatim dodajte u posudu sa suhim sastojcima, dobro pomiješajte i stavite u hladnjak ( najbolje preko noć ).

Smjesu razvaljati valjkom i pomoću rezača izrezati oblike po želji.

Peći  na 180 * 3 minute, i zatim još 3 minute na 160*


Foto: Shutterstock?

Sastojci:

  • 150 g meda 
  • 80 g maslaca 
  • 100 ml vode
  • 200 g šećera u prahu
  • jaje
  • 500 g glatkog brašna 
  • 10 g vanilin šećera 
  • pola korice limuna
  • 8 g sode bikarbone
  • 1 mala žličica cimeta ( ili mješavina začina )

Torta od mrkve


Fila 
Postupak:

Pjenasto umutiti jaja šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje brašno,  prašak za pecivo i cimet – još malo izmiksati. Nakon toga dodati naribanu mrkvu – na ribež krupniji, i umiješati ju jednolično. Nauljiti kalupe i posuti malo s brašnom, višak brašna istresti u sudoper. Tijesto podijeliti u 2 kalupa ( malo po malo u jedan pa u drugi da bude jednako podijeljeno).

U ugrijanu pećnicu na 180 25-30 min, ovisno o kalupu. Dok je tijesto u pećnici, napraviti filu – otopiti čokoladu na pari i pustiti da se ohladi, krem-sir i naribanu koricu naranče izraditi pjenjačom da bude kremasto (ali ne previše mutiti) i  u sir na kraju dodati ohlađenu čokoladu i dobro promiješati.

Potpuno ohlađeni  biskvit (ako nije potpuno hladan, topit će se fila, ako treba, hladiti i u frižideru), na tanjur za serviranje namazati filu sa svih strana, na veći biskvit namazan filom  staviti i gornji kat, tj. manji biskvit (ako se ne da prenijeti biskvit - izrezati ga na pola ili četvrtine i dio po dio prenositi). Namazati i taj biskvit filom sa svih strana i izravnati sve zajedno

Image


Foto: Shutterstock

Sastojci:

Tijesto

  • 4 jaja
  • 3 dcl šećera
  • 2 vanilin-šećera (ili malo vanilije)
  • 2 dcl ulja
  • 4 dcl brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 1 mala žl cimeta
  • 800 g mrkve naribane
  • 800 g krem-sira
  • 400 g bijele čokolade
  • ribana korica 1 naranče

Panna cotta s kremom od šumskog voće i karameliziranim bademima


Postupak:

U vrhnje za kuhanje dodamo šećer i uzduž prerezane mahune vanilije. Želatinu namočimo u hladnoj vodi desetak minuta. Dobro rukama ocijedimo. Vrhnje za kuhanje s vanilijom i šećerom kuhamo na srednjoj vatri oko 15 minuta, mahune izvadimo van, dodamo namočenu želatinu i miješamo da se otopi. Panna cottu ulijemo u čašice i stavimo da se hladi. Kod serviranja umočimo čašice kratko u vrelu vodu prije izvrtanja da se panna cotta otpusti od stijenki.

Za umak od šumskog voća pomiješamo sve sastojke osim 100 g voća koje ostavimo sa strane. Sve sastojke prokuhamo i usitnimo štapnim mikserom. Procijedimo kroz fino sito i dodamo preostalih 100 g voća, ohladimo.

Karamelizirani bademi

Listiće badema pržimo na tavi, pazimo da ne izgore, već  samo posmeđe, smanjimo vatru i dodamo šećer u prahu, čekamo da se šećer otopi i lagano karamelizira, dobro promiješamo te izlijemo  na papir da se ohladi.

Serviramo tako da panna cottu izvrnemo, prelijemo umakom i pospemo karameliziranim bademima.

Image


Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 800 ml vrhnja za kuhanje
  • dva štapića vanilije
  • 95 g šećera
  • jedan vanilin-šećer
  • 6 listića želatine


Za umak:

  • limun
  • 300 g šumskog voća
  • 70 g šećera
  • 100 ml crvenog vina
  • 100 ml vode
  • jedna ravna žličica gustina


Za karamelizirane bademe:

  • 50 grama šećera u prahu
  • 50 g listići badema

Muffini s cimetom i jabukama


Postupak:

Zagrijati pećnicu na 170°, otopiti maslac sa 140 g šećera, dodati cimet i mikserom jedno po jedno jaje pjenasto umutiti. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo. Jabuke oguliti i narezati jednu jabuku na kockice, koje stavimo u masu za muffine, a drugu na listiće koje poslažemo po vrhu muffina.Napunimo posudice sa ¾ mase, pospemo listiće jabuka s malo šećera i pečemo 20-ak min.    

Image


Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna
  • 140 g otopljenog maslaca
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 5 g cimeta
  • jedan i pol prašak za pecivo
  • dvije grannysmith jabuke