All'italiana : promocija kuharice i radionice kuhanja

Neodoljivi okusi i mirisi Mediterana

All'italiana : promocija kuharice i radionice kuhanja

Još stignete na večerašnju radionicu kuhanja All'Italiana, na koju vas poziva Makronova, a održat će se od 17. do 20.30 sati u Ilici 72/1, u Zagrebu. Iskoristite zaista odličnu prigodu da uživate u posebnom kulinarskom doživljaju pod vodstvom izvrsne talijanske učiteljice kuhanja Rosanne Passione, koja ovih dana po treći put kao Makronovina suradnica u programu prirodne kuhinje gostuje u Hrvatskoj. Ovaj je put razlog njezina dolaska prva kuharica na hrvatskom jeziku koju je posebno osmislila za nakladničku kuću Planetopija. Želite li naučiti kako spraviti panzanellu, troccoli s brokulom i pinjolima, caponatu ili pak bombone od smokava i oraha, recepte ćete pronaći u All'italiani u kojoj je Rosanna otkrila neke od svojih gurmanskih tajni, a veganska i makrobiotička jela pretvorila u slasne zalogaje. Kako i sama kaže : "Ovo su jela koja će zapaliti vašu maštu, probuditi apetit i u mislima vas odvesti u sunčanu Italiju!". Promocija kuharice održana je jučer, u prostorijama Makronove, uz degustaciju odlične tjestenine  s brokulom, sušenim rajčicama i pinjolima. Možete ju potražiti u knjižari Planetopija, Ilica 72 ili na njihovoj internetskoj stranici.  

Jednostavnija priprema – zdravija hrana
Na radionici kuhanja uz Rosanne, koja šarmira profinjenim i jednostavnim stilom prirodne prehrane te lakoćom spravljanja jela zavodljivih okusa, možete učiti pripremati neka od najukusnijih talijanskih jela, prilagođena načelima prirodne kuhinje. Bit će tu minestrone s pestom, cianfotta od krumpira i atričoka, bakina pita od kukuruza i pinjola, i još mnogo toga. Naravno sve ćete i iskušati. Bilo da ste početnik u kuhanju ili već imate mnogo iskustva, ova će vas radionica nadahnuti za daljnje kulinarske podvige. Rosanna se inače u Toskani bavi agroturizmom, već je 20 godina posvećena izučavanju i edukaciji u području prirodne prehrane.  S makrobiotikom se susrela na Institutu Kushi u Bostonu, a ta je saznanja primijenila povratkom u domovinu proučavajući, kako ističe, talijansku kulinarsku tradiciju na nov, drugačiji način. Pobornica je pristupa da jela budu što jednostavnija, jer su time veće jamstvo vitalnosti i zdravlja. "Namirnice koje su sastavni dio mediteranskog tanjura ujedno su i najzdravije koje danas imamo, a što se više u držite jednostavnije obrade, jednostavnijih recepata, to je hrana zdravija, ", kaže Rosanna Passione.  

Seminar o pripremi sezonskog povrća
Makronova za polaznike Škole prirodne kuhinje priprema i izvrsnu nadopunu stečenih znanja na seminaru Rosanne Passione, koji će se održati u subotu, 7.3. u 17 sati. Na njemu se može naučiti na koje načine različite vrste povrća podržavaju naše zdravlje te koji su načini pripreme. Znate li dobro pripremiti kvalitetno sezonsko povrće, vaš tanjur postaje izvor zdravlja. Rosanna će nakon kraćeg teorijskog uvoda u praksi pokazati kiseljenje desetak vrsta povrća, zatim savijaču od salate, marinirane tikvice, grilane patlidžane, povrće pirjano na orijentalni način, "marmeladu" od ljubičastog luka i balzamičnog octa, te druge delicije.   

Uživajte u mirisima i okusima Italije
Gostovanje talijanske kuharice Rosanne u Zagrebu nastavlja se i idući tjedan, kada će od 10. do 14. 3. pripremati jela inspirirana mirisima i okusima Italije. Želite li okusiti što više originalnih talijanskih delicija ne propustite Večeri talijanske kuhinje u restoranu Nova, gdje možete uživati u kreacijama strastvenih kulinarskih umjetnika Rosanne Passione i Tvrtka „Le Chef“-a restorana Nova.

Recept iz Rosannine kuharice "All'italiana"

Lazanje s radičem

200 g tjestenine za lazanje
4 šalice poriluka narezanog na tanke trakice
4-5 šalica crvenog radiča, narezanog na tanke trakice
3 šalice bademova brašna
4 žlice brašna tip 850
4 žlice maslinovog ulja
4 šalice sojinog mlijeka
1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića,sol i svježe mljeveni papar

•    Povrće pirjajte odvojeno 4-5 minuta u 2 žlice ulja, posolite i pomiješajte pa stavite sa strane
•    U tavi lagano popržite brašno u ulju jednu minutu, zatim dodajte kipuće sojino mlijeko i miješajte pjenjačom, kako biste izbjegli stvaranje grudica
•    Pustite da zavrije uz neprestano miješanje, posolite i kuhajte 10 minuta –dok se bešamel  ne počne zgušnjavati. Dodajte muškatni oraščić i papar.
•    Na dno posude za pečenje izlijte malo bešamela, zatim stavite listove lazanja, pa povrće, bademovo brašno i nastavite tako slagati u slojevima, dok god imate sastojaka
•    Lazanje pecite u pećnici 30 minuta na 180 C. Ukrasite "kovrčama" od poriluka.
•    Nadjev za lazanje možete mijenjati : odlične su s artičokama i šparogama ili pak s bundevom i gljivama.

(M.G.)