Budi najbolja verzija sebe.
Kako ovdje divno miriše

Čaroban svijet eteričnih ulja: napravi od svog doma mirisnu oazu

Zaboravi smrad cigareta, vonj ribe od ručka i neugodan miris tvog ljubimca - zahvaljujući ovim vrijednim uljima od sad će tvojim domom vladati samo miomirisi

Miris ima nevjerojatno moć transformacije naših emocija, može nas u hipu vratiti u neki lijepi trenutak iz prošlosti, može učiniti da se osjećano ugodno i sretno, smiriti nas ili pa poboljšati memoriju i koncentraciju. Ako je vjerovati onima koji se bave aromaterapijom, miris može i još puno više od toga, između ostalog, može liječiti. Zato su eterična ulja doslovno kapi čarolije u bočici.

Kako nastaju?

Eterična ulja zapravo su koncentrat nastao iz ekstrakta biljaka, destilacijom ili hladnim prešanjem. Ovaj je postupak izuzetno važan, jer za dobivanje pravih eterična ulja, jedinih koje donose benefite za naše zdravlje, ne smiju se primjenjivati nikakvi kemijski procesi. U ovom leži razlog zašto su neka ulja na tržištu znatno skuplja od onih koje se za nekoliko desetaka kuna mogu naći u svakoj drogeriji.

Budi najbolja verzija sebe.

Kako se koriste?

Eterična ulja ne uzimaju se na usta, ali se koriste na mnoge načine: mogu se difuzirati u prostoru, nanositi izravno na kožu ili ih se može dodavati u kozmetičke proizvode za njegu. Služe i u kućanstvu: odličan su saveznik onima koji biraju zdraviji način života za svoju obitelj pa izbjegavaju kemijska sredstva za čišćenje.

Eterična ulja za mirisni dom

Miris u tvom domu doista čini ogromnu razliku: ako je ugodan - atmosfera će biti pozitivna, a tvoji će ukućani biti dobro raspoloženi. Zvuči nevjerojatno, ali upotreba eteričnih ulja dokazano smanjuje stres i anksioznost. Mnogim ljudima udisanje nekih od ovih čudesnih ulja pomaže kod glavobolje i ublažava migrenu. Osim toga, već je poznato da nas eterična ulja, kao što su lavanda i matičnjak, mogu savršeno opustiti i osigurati nam dobar san. Ljeti ih koristimo kako bi otjerali dosadne insekte, a zimi kao podršku dišnom sustavu. Naime, kad dođe vrijeme viroza i prehlada, mnoge mame posežu za eteričnim uljima kao što su ono eukaliptusa ili čajevca kako bi pomogla djeci s respiratornim problemima (no najprije se treba dobro informirati jer se neka ulja nisu sigurna za korištenje kod male djece).

Za divan miris u tvom domu, opuštajuć ili stimulirajuć, ovisno o dobu dana, najbolje je koristiti difuzor u koje se stavlja (obično destilirana) voda te se dodaje 5 do 10 ulja (za bebe ne više od 5 kapi) - pojedinačno ili u nekoj od kombinacija. No, među svim tim šarenim, mirisnim bočicama, koje ulje odabrati pravi "parfem" za svoj prostor?

Budi najbolja verzija sebe.

Mi smo ih isprobali i olakšali ti izbor, donosimo popis od 5 najvažnijih ulja koje bi se trebale naći u svakom domu dobrog mirisa. Daj im šansu i ukapaj nekoliko kapi u svoj difuzor (za sve druge načine korištenja eteričnih ulja preporučujemo najprije dodatno se informirati - jer pogrešna upotreba može biti štetna.

1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.