Sve što trebaš znati

Zašto su urinarne infekcije nakon seksa tako česte i kako ih spriječiti?

Statistike pokazuju da je jako puno žena upoznato s osjećajem neugodnog mokrenja nakon seksa. Naime, bolno mokrenje nakon seksa može ukazivati na urinarnu infekciju, a evo što trebaš znati kako bi se na vrijeme zaštitila i spriječila inficiranje.

Poznato je da bi žene odmah nakon seksa trebale obaviti mokrenje, no znaš li zašto ono ponekad može biti neugodno, pa čak i bolno? Radi se o urinarnoj infekciji nastaloj uslijed seksa, a osim nelagode, simptomi su i peckanje pri mokrenju, nagon za učestalim mokrenjem, bol u leđima i donjem dijelu trbuha kao i na mjestu mokraćnog kanala. Urinarne infekcije su bolne, neugodne i naporne, ali nažalost jako česte. No postoje neke stvari koje se mogu napraviti kako bi ju ipak držali na distanci, a o njima ćemo ti sve u detalje objasniti u nastavku.

Za početak je bitno razjasniti jednu stvar - može li seks dovesti do urinarne infekcije? Odgovor je jednoznačan i nažalost pozitivan. Istraživanja tako pokazuju da aktivni seksualni život pojačava rizik za urinarnu infekciju. Naime, bakterije koje najčešće uzrokuju urinarne infekcije obitavaju u fekalnoj flori, a najčešća je E. Coli kojoj je prirodno stanište u našim crijevima, no radi anatomije (blizine analnog i vaginalnog otvora) bakterije često otputuju tamo gdje ne bi trebale i izazovu kaos. Kada bakterija dođe u mjehur, ona može napasti imunološki sustav koji na to odgovara upalnom reakcijom. No nisu bakterije jedini krivci za urinarne infekcije. Uz njih, postoje brojni drugi faktori poput genetike, uske odjeće ili bubrežnih kamenaca.

Pitaš se onda kako spriječiti urinarne infekcije? Imamo par jednostavnih liječničkih savjeta koji bi trebali uvelike smanjiti šansu inficiranja.

1/5
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.