Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ozbiljno ili ne

Od stresa do dojenja: 6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

Dobro ti je poznato da menstruacija nije kao švicarski sat i ipak malo zakasni tu i tamo, ali kada ona izostane na dulji period - u pitanju bi mogli biti određeni razlozi

pexels-sora-shimazaki-5938447.jpg
Foto: Pexels

Trudnoća je jedan od glavnih razloga izostanka menstruacije, ali nikako ne i jedini. Postoje razna medicinska stanja koja uzrokuju kašnjenje ciklusa. Nagli gubitak težine, poremećaji u prehrani i hormonalni disbalans samo su neki od njih.

Image
Zaviri u uložak

Od boje do intenziteta: Što ti tvoja menstruacija može otkriti o zdravlju

Menstruacija ili mjesečnica je zadnja faza menstrualnog ciklusa u obliku mjesečnog krvarenja do kojega dolazi zbog utjecaja hormona na stanice endometrija. Naime, ako oslobođena jajna stanica ne bude oplođena, maternica koja je zadebljana zbog iščekivanju trudnoće, počinje se ljuštiti. Slojevi endometrija odljušte se na kraju ciklusa i započinje menstruacija. Nakon toga ciklus ide iznova - maternica (endometrij) se ponovo priprema za potencijalnu trudnoću, raste i postaje sve deblji.

shimmer fallback

Dobro ti je poznato da menstruacija nije baš kao švicarski sat i ipak malo zakasni tu i tamo. Ništa strašno, uglavnom su to oscilacije od par dana koje nisu vezane uz nikakvu dijagnozu. Ali ako menstruacija u potpunosti izostane dva ili više mjeseca onda može biti riječ o amenoreji - stanju koje opisuje dulji period bez krvarenja. Amenoreja može biti primarna i tada se definira kao izostanak menstruacije kod djevojčica od 16 ili više godina. Sekundarnom amenorejom smatra se izostanak krvarenja nakon normalne pojave ciklusa. S dijagnostikom se najčešće kreće nakon što menstruacija izostane šest ili više mjeseci.

Ovo ne mora odmah značiti da je u pitanje ozbiljno medicinsko stanje, postoje brojni razlozi izostanka menstruacije na dulji period, a najčešće provjeri u nastavku.

Budi najbolja verzija sebe.
1/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.