Gorko je novo slatko

Vrijeme je za detoks - uvrsti maslačak i šparoge u prehranu kroz ove recepte

Sada je vrijeme maslačaka i šparoga i bila bi prava šteta propustiti uvrstiti ih u prehranu. Osim štu su gastro delicije, ova biljke su nutritivne bombe i detoks junaci

pexels-daniel-absi-1099105.jpg
Foto: Pexels

Nakon teške zimske prehrane, tijelu treba detoks i proljeće je savršeno vrijeme za to. Priroda ti pruža sve što je u ovom trenutku potrebno da ga očistiš i opskrbiš vitaminima. To ne znači da moraš provoditi iscrpljujuće detoks režime. Dovoljno je uvrstiti u prehranu biljke koje sada rastu, poput maslačka i šparoga. Maslačak je snažan čistač jetre i probavnog sustava te je odličan diuretik. Koristan je svaki njegovo dio, a preporučuje se dijabetičarima, osobama s povišenim krvnim tlakom, a pomoći će i kod problema s nadutosti. Možeš ga jesti i piti, štoviše, napitak od korijena maslačka dostojna je zamjena za beskofeinsku kavu. Recept ćeš pronaći u nastavku. Osim maslačka, sada je i vrijeme šparoga. Tamnozelenih gorkih izdanaka koji rastu u predjelima duž naše obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Promijeni navike

Znaš li kako možeš potaknuti prirodnu detoksikaciju organizma?

Izgrebat ćeš ruke, poderati odjeću dok ubereš svežanj šparoga, možda se i "okititi" pokojim krpeljem, no isplati se muke. Naime, šparoge su nutritivna bomba, sadrže vitamine A, B, C i K, aminokiselinu asparagin, folnu kiselinu te brojne druge spojeve koje dobro djeluju na organizam i potiču njegovu detoksikaciju. Osobito dobro čiste jetra, bubrege, pluća, a baš poput maslačka odlična su namirnica za dijabetičare. Naravno, postoje još dva načina da dođeš do šparoga - "masno" ih platiš na tržnici ili se odlučiš za kultivirane, što je također dobra opcija. Pripremile smo ti nekoliko jednostavnih recepata kroz koje ćeš maslačak i šparoge uvrstiti u svoju prehranu ovog proljeća. Njihova snaga krije se u njihovoj gorčini.

1/5