Ulovila te neugodna proljetna alergija? Ove namirnice mogu ti pomoći u ublažavanju simptoma

S proljećem su stigle i dosadne alergije. Uz male promjene u prehrambenim navikama možeš ublažiti neugodne simptome poput kihanja i šmrcanja

Ulovila te neugodna proljetna alergija? Ove namirnice mogu ti pomoći u ublažavanju simptoma

Sezonske alergije pojavljuju se kod sve većeg broja ljudi, a proljeće je vrijeme kada za mnoge počinju problemi s kihanjem, šmrcanjem i sličnim simptomima. Sezonske alergije javljaju se samo u određenim dijelovima godine - obično u proljeće ili ljeto. Razvijaju se kada imunološki sustav pretjerano reagira na alergene.

Image

Jabučni ocat pomaže kod mršavljenja, ali ima i niz drugih zdravstvenih koristi. A znamo i koje su


Veza između sezonskih alergija i hrane je ograničena i postoji samo nekoliko skupina namirnica na koje mogu reagirati ljudi koji imaju sezonske alergije. To se naziva "unakrsna reaktivnost"  pa osobe koje su alergične na pelud mogu imati alergijske reakcije na mrkvu, kivi, jabuku, celer i grašak, ali i obrnuto. 

Liječenje sezonskih alergija uključuje uzimanje lijekova koji smanjuju simptome, ali promjene u načinu života i prehrane mogu pomoći kod ublažavanja simptoma. Donosimo ti popis namirnica koje bi trebala dodati u svoju prehranu ako imaš problema s alergijama:

Đumbir

Mnogi neugodni simptomi alergija dolaze zbog upalnih problema, poput iritacija u sinusima, očima i grlu. Đumbir može prirodno smanjiti ove simptome. Već tisućama godina đumbir se koristi kao prirodni lijek za brojne zdravstvene probleme, poput mučnine i bolova u zglobovima. Dokazano je i da sadrži antioksidativne, protuupalne fitokemijske spojeve. Može se koristiti svježi i suhi đumbir tako da se dodaje u hranu ili priprema čaj.


via Tenor

Pčelinja pelud

Pčelinja pelud nije hrana za pčele, nego ljude. Ova mješavina enzima, meda, cvjetne peludi i voska često se prodaje kao ljekovito sredstvo protiv groznice. Istraživanja pokazuju da pčelinja pelud ima protuupalna svojstva u tijelu. Može se staviti u jogurt ili žitarice, ali dodati u smoothie, piše Healthline.


via Tenor

Agrumi

Pokazalo se da konzumiranje hrane s visokim udjelom vitamina C smanjuje alergijski rinitis. Zato je dobro tijekom sezonskih alergija unositi agrume s visokim udjelom ovog vitamina poput naranče, grejpa, limuna i limete.



via Tenor

Kurkuma

Kurkuma je dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, povezan je sa smanjenim simptomima kod mnogih bolesti izazvanih upalom, a mogla bi pomoći u smanjenju oteklina i iritacija uzrokovanih alergijskim rinitisom.



via Giphy

Rajčica

Iako su agrumi poznati kada je riječ o vitaminu C, ipak se ne smije zaboraviti ni rajčica. Jedna rajčica srednje veličine sadrži oko 26 posto preporučene dnevne doze vitamina C. Rajčica sadrži i likopen, još jedan antioksidativni spoj koji pomaže u zaustavljanju upale. Likopen se lakše apsorbira u tijelu kad je rajčica kuhana.



via Giphy

Luk

Luk je izvrstan prirodni izvor kvercetina. Neka istraživanja sugeriraju da kvercetin djeluje kao prirodni antihistamin koji smanjuje simptome alergija. Budući da luk sadrži i niz drugih protuupalnih spojeva, ne možeš pogriješiti ako ga više uključiš u prehranu tijekom sezone alergija.



via Giphy