U kojim biste slučajevima trebali izbjegavati gluten?

Ne trebate imati celijakiju da biste počeli izbjegavati gluten. Već i osjetljivost na gluten može izazvati brojne zdravstvene probleme…

U kojim biste slučajevima trebali izbjegavati gluten?

Ako vam se čini da su bezglutenske dijete i općenito propagiranje hrane bez glutena pomodni hit, vjerojatno ste djelomično u pravu. No, isto tako prije nekoliko godina mnoge osobe nisu znale da imaju određene zdravstvene probleme upravo zbog osjetljivosti na gluten.

Ako nikada niste bili na testiranju osjetljivosti na gluten, njegovo potpuno uklanjanje iz prehrane i poboljšanje cjelokupnoga psihofizičkog stanja u vrlo kratkom roku može biti jedan od pokazatelja da zaista postoji preosjetljivost na gluten.

Ako pak niste spremi odreći se hrane s glutenom, možda za početak možete procijeniti svoje cjelokupno stanje i na temelju određenih simptoma odrediti postoji li mogućnost da ste preosjetljivi.

Naime, on u organizmu izaziva tegobe koje nikada ne biste povezali s preosjetljivosti na gluten.
Evo o čemu je točno riječ…

Bol u trbuhu

Osobe koje su osjetljive na gluten mogu imati problema s probavom u smislu preosjetljivosti želudca kada pojedu određenu hranu i neredovite pokretljivosti crijeva, trpe čestu bol u predjelu abdomena, koja može s vremenom prerasti u kroničnu bol.
Bol u abdomenu, grčevi u crijevima, proljev ili zatvor, bolne stolice također mogu biti simptomi preosjetljivosti na gluten.
Sve to na kraju rezultira općenitom lošom probavom, te lošom apsorpcijom svih hranjivih sastojaka, što dovodi do sve lošijega zdravstvenog stanja.

Depresija

Vjerojatno većina ljudi nikad ne bi pomislila da osjetljivost na gluten može izazvati nagle i vrlo žestoke promjene raspoloženja, osjećaj anksioznosti pa čak i depresiju. Ako upravo doživljavate takve stvari bez nekoga očitog objašnjenja, moguće je da je to povezano s osjetljivosti na gluten.

Upaljeni zglobovi

Nevjerojatno ali istinito, upala zglobova može biti jedan od simptoma osjetljivosti na gluten. Osim zglobova, jedan od simptoma može biti fibromilagija, odnosno bol i grčenje u mišićima i tetivama, osjetljivost na dodir i pritisak određenih dijelova tijela, umor i iscrpljenost, što otežava kretanje, obavljanje svakodnevnih obaveza i problem sa spavanjem.

Pojava akni

Neke osobe koje imaju problem s preosjetljivosti na gluten imaju ujedno i problem s aknama, a što više glutena unose, to će upalni procesi na licu, a kod nekih i tijelu (ramena, leđa, prsa), biti sve jači. Ako ste sigurni da nije riječ o hormonalnom poremećaju ili nekim drugim faktorima koji mogu uzrokovati akne, postoji mogućnost da je uzrok gluten.

Promjene u težini

Mnoge osobe osjetljive na gluten iskuse vrlo nagle promjene u težini, odnosno vrlo lako se debljaju. No, isto tako, dok prestanu konzumirati namirnice s glutenom, relativno lako kontroliraju tjelesnu težinu.

Mentalna i fizička iscrpljenost

Ako primjećujete da jednostavno nemate snage ni za što, osjećate se mentalno i fizički iscrpljeno, a nemate drugoga konkretnog razloga za to, moguće je da je riječ o preosjetljivosti na gluten.

Migrene

Glavobolje, pa i migrene može uzrokovati preosjetljivost na gluten. Ako vam se one javljaju relativno često, posebno ako pojedete neke namirnice s glutenom, te nekoliko sati ili sljedeći dan iskusite simptome jače glavobolje pa i migrenu, moguće je da zaista imate problem s preosjetljivošću.

Neplodnost

Pravilna prehrana jedan je od preduvjeta za zdrav organizam pa tako i zdravi reproduktivni sustav i kvalitetne jajne stanice i spermije, koji su pak jedan od najvažnijih preduvjeta za zdravu trudnoću i rođenje zdrave bebe.
Preosjetljivost na gluten tako može uzrokovati probleme s plodnošću i začećem, a ako i dođe do trudnoće, može uzrokovati komplikacije u trudnoći.

Foto: Stepan Popov - Fotolia