Svi okusi paprike

Isprobajte ukusne recepte s paprikama

Svi okusi paprike

Ljeto je pravo vrijeme za pripremu jela s paprikom, bilo da se konzumira svježa, a takva je najbolja i najzdravija, ili pak u raznim kombinacijama s mesom, drugim povrćem ili u salatama. Paprike imaju prepoznatljiv miris i ukus i svakom jelu će dati posebnu pikantnu aromu. Kod nas su najpopularnije babure, za pripremu zimnice dobre su rog paprike, a u receptima su zastupljene i velike crvene, žute i zelene paprike.

Paprika se koristi kao dodatak salatama, varivima, umacima, pečenjima i pirjanim jelima. Može se puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirova. Punjene paprike jedno su od najukusnijih ljetnih jela, dakako i najomiljenijih. Paprika se odlično slaže s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, patlidžanima, rajčicama, tikvicama, tunom, srdelama i inćunima. Kisela ili pečena paprika odlično pristaje u salate ili hladna predjela, a može joj se dodati i maslinovo ulje, češnjak i kapare te mediteransko začinsko bilje. Mljevena, sušena paprika, slatka ili ljuta, jedan je pak od nezaobilaznih začina u svakoj kuhinji.

Zdravstvena svojstva paprike

Paprika je preporučljiva u prehrani i zbog svojih ljekovitih sastojaka. Osim što su jako ukusne i nezaobilazne u svakoj kuhinji, prednost paprika je u činjenici da su bogate C vitaminom, te mineralima kao što su kalij, cink, riboflavin. Zbog velikih količina vitamina C paprika se preporučuje kao dodatak prehrani za jačanje imunološkog sustava. U paprici se nalazi gotovo dvostruko više vitamina C nego u agrumima.

Treba imati na umu da kiseljenjem ili pak zamrzavanjem u hladanjaku paprika ne gubi svoju hranjivu vrijednost. Ono što je također vrijedno kod paprike jest njezina niska kalorična vrijednost.

Crvena paprika izvor je karotenoida koji su odgovorni za žarku boju, ali i snažno antioksidativno djelovanje. Dokazano je da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika povoljno djeluju na zdravlje srca i pluća, dok je lutein važan za zdrave oči.

Kapsaicin je spoj iz paprika koji posebno pobuđuje pažnju znanstvenika. U najvećoj koncentraciji nalazi se u ljutim papričicama, a izvjesne količine ovoga spoja sadrže i neke vrste slatkih paprika. Kapsaicin je molekula koja se nalazi u čili paprici i kajenskom papru, a daje im intenzivnu crvenu boju i ljutinu. Kapsaicin ima ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: © colnihko - fotolia

1/5