Smart food - hrana i znanost zajedno u novom konceptu

Probajte Smart food i Bon Appetit

Smart food - hrana i znanost zajedno u novom konceptu

Kaže se da smo ono što jedemo, a činjenica je da hrana koju jedemo postaje sastavni dio stanica našeg tijela i utječe na mnoge faktore poput raspoloženja, razine energije, naravno težine, zdravlja... Kombinacijom znanosti i kulinarskih vještina nastao je novi koncept prehrane - "Smart food". Ova hrana pomno osmišljen proizvod restorana Bon Appetit, koji sa svojom atraktivnom lokacijom na krovu grada nudi gostima opuštanje i uživanje u delicijama uz prekrasan pogled na panoramu Zagreba po uzoru na osebujne restorane na krovovima svjetskih metropola.

Idejna začetnica ovog koncepta je Marina Vojković, vlasnica restorana Bon Appetit, s kojom smo razgovarali o Smart food-u.

Po čemu se hrana u vašem restoranu razlikuje od one u standardnim restoranima?

Hrana u mom restoranu razlikuje se od  hrane u standardnim restoranima u načinu kombiniranja novih namirnica i kreiranju novih jela sa željom da se gostima ponudi zdrav obrok koji će ih osvježiti i okrijepiti dajući im potrebnu energiju, a sve namijenjeno suvremenom čovjeku i njegovom užurbanom načinu života.

Odakle ideja za Smart food i kako ste je realizirali? Tko vam je pomogao u kreiranju ovog koncepta prehrane?

Smart food je temeljito osmišljen proizvod restorana Bon Apetit, idejno začet prije godinu dana te realiziran uz suradnju sa gospođom Donattellom Verbanac, docenticom Odjela za međustaničnu komunikaciju Centra za translacijska i klinička istraživanja pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a koja je na znanstvenim osnovama došla do translacijske spoznaje biološki aktivnih spojeva u namirnicama na naše jelovnike.


O kakvim se namirnicama radi i kolike su porcije?

Smart food nudi širok spektar korisnosti i načina pripreme namirnica od kojih kao neizostavne treba istaknuti divlje šparoge, divlji radič, koprivu, špinat, krasuljicu, potočnicu, ćimulice, a ispred svih batat. Meso može biti sastavni dio prehrane koju nudimo, ali prednost dajemo sitnoj plavoj ribi kao izvoru jedne od nutricionistički najvrijednijih namirnica koja je u našoj prehrani još uvijek nedovoljno zastupljena. Porcije koje nudimo prilagođene se pojedinoj osobi i za svakoga dovoljno su obilne, te su i izvrsno prihvaćene kod naših gostiju.

Image


Je li Smart food specifičan samo za vaš restoran?

Smart food je specifičan za naš restoran zbog načina na koji koristimo namirnice te kako iste kombiniramo i termički obrađujemo.
U prvom redu naglasak smo stavili na izvrsnost namirnica, od osnovne namirnice, poput kvalitetnog mesa i morskih plodova do popratnih poput soli, ulja, začina, batata, amarantha, macadamije, zaboravljenog pira ili krupnjaka.
Osim toga, kao drugo pomno smo vodili računa kako se nešto kuha i na kojoj temperaturi kako bi se sačuvale sve nutritivne komponente.
Treće, vodili smo računa o kombinaciji pojedinih namirnica kako bi postigli sinergiju biološki aktivnih spojeva, odnosno maksimalno iskoristili sve hranjive i biološki aktivne tvari koji su sadržane u priređenim namirnicama i jelima.
Na taj način napravili smo raznovrsne i ukusne obroke koji su prilagođeni današnjem čovjeku, te koji nikada ne opterećuju organizam, nego mu vraćaju snagu, osiguravaju vitalnost i dugovječnost.


Image


U današnje vrijeme malo ljudi ima mogućnost zbog posla kuhati ručak i kvalitetno jesti, uglavnom se sve do večere preživljava na sendvičima i pecivima. Što mislite o takvoj suvremenoj prehrani? Koliko je, po Vama, uopće važno brinuti o kvaliteti hrane koju jedemo?

Činjenica je da zaposlenog čovjeka obilježava nemogućnost kuhanja ručka i kvalitetne prehrane te se uglavnom suvremena prehrana do večere svodi na preživljavanje na sendvičima i pecivima, a što nužno ne mora biti nekvalitetno ukoliko pojedinac bira sastojke sendviča kojima se hrani dajući prednost obilju povrća. Izbor je svakog pojedinca kakvu će vrstu prehrane odabrati poklanjajući pažnju kombinaciji namirnica time stvarajući temelj za ostvarivanje pozitivnih procesa u tijelu pomažući održavanju općeg zdravlja vlastitog organizma.


Kome je Smart food namijenjen - je ti to hrana za poslovnjake, ljude koji su pod stalnim stresom ili fizičkim naporima, ili je to koncept koji je pristupačan i namijenjen svima? Što je s djecom?

Smart food je prehrana  namijenjena suvremenom čovjeku i njegovom užurbanom načinu života. Nastao je spajanjem znanosti o prehrani i spoznaje o namirnicama, u kombiniranju različitih namirnica i kreiranju novih jela. Za djecu je osobito važno da u ranoj životnoj dobi steknu zdrave navike te nauče konzumirati voće i povrće, a ne kao što je uobičajeno, pohanu i prženu hranu te velike količine slatkiša.

Što mislite o fast foodu?

Fast food  kao način prehrane se temelji se na isključivo na energetski bogatom obroku, čineći tako dodirnu na neki način i točku sa Smart food prehranom. Smart food prehrana koja istovremeno daje energiju, ali  bez osjećaja težine u želucu i pružajući osim zdravog obroka osjećaj lakoće koji omogućuje nesmetano nastavljanje svakog pojedinca sa svojim svakodnevnim radom.


Možemo li mi sami pripremati Smart food kod kuće? Imate li u planu pisanje kuharice?

Način prehrane koji zastupamo primjenjiv je i za kućnu pripremu ovisno o volji i željama pojedinca te osobito o načinu razmišljanja o vlastitom zdravlju. Moja želja za prezentacijom Smart food prehrane trenutno nije usmjerena kroz pisanje kuharice već kroz iskušavanje i kombiniranje namirnica kako bih Smart food konceptom kreirala raznovrsni spektar jela nudeći na tanjuru kombinaciju energije i zdravlja za suvremenog čovjeka ne isključujući mogućnost da jednom isto pretočim u obilje recepata na stranicama jedne potpuno nove, originalne kuharice.

Koje je jelo Vama najdraže? Bez koje namirnice ne možete zamisliti kuhanje?

Obzirom na raznovrsnost namirnica koje kombiniram teško je izdvojiti najdraže jelo, ali svakako prednost dajem sitnoj plavoj ribi u neodoljivoj kombinaciji sa divljim šparogama koje su ujedno moj favorit kod pripremanja jela.

Koje su to neizostavne namirnice koje trenutno koristite u proljetno vrijeme i kako one pomažu obnovi i detoksikaciji organizma?

Posebno bih kao neizostavne namirnice u ovo proljetno vrijeme željela istaknuti divlje šparoge, divlji radič, koprivu, špinat, krasuljicu, potočnicu, ćimulice, domaći limun s otoka Visa, a ispred svih neizostavna namirnica je batat.
Većina navedenih namirnica potiče sustave za izlučivanje u organizmu i tonizira jetru, a primjerice kopriva je bogata klorofilom koji djeluje na zarastanje ranica unutar probavnog trakta. Koprivu bi svakako trebalo preporučiti muškoj populaciji budući da je izvrsna u dijetoterapiji prostate.
Dio namirnica nalazim u vlastitom vrtu kao i u podnožju Medvednice gdje iz dana u dan nalazim nove biljke koje mi potiču izvrsne  ideje za razvoj Smart food proizvoda.
Jedan od izvora namirnica je i vegetacija otoka Visa s kojeg redovito donosim motar, kadulju, kapare, smokve, limun i gorke naranče.
Moja suradnica Donatella redovito me opskrbljuje svim blagodatima koju nudi vegatacija Istre.

Image

Što trenutno možete izdvojiti od Smart food poslastica koje gosti mogu probati u restoranu Bon Appetit?

Teško mi je izdvojiti jedan desert iz naše bogate ponude budući da svaki desert doživljavamo kao jedinstven spektar okusa koje naši gosti iznimno vole kušati. Najneobičnija kombinacija je torta od maslinovog ulja koju poslužujemo uz kremu od limuna. Torta je napravljena uz dodatak najfinijeg, lagano voćnog i tek na dnu jezika gorkog maslinovog ulja istarske bjelice.
Limun nije samo izvor C vitamina već i čitavog niza biološki aktivnih spojeva koji se danas ispituju kao potencijalni lijekovi za liječenje kroničnih bolesti. Posebno je potrebno istaknuti vrijednost limunove kore iz prirodnog uzgoja koja se pokazala učinkovita i kod liječenja katara i upala dišnih sustava.

Koji su Vaši gušti osim posla?

Onaj mali djelić koji uspijem ostaviti za sebe, namijenjen je isključivo mojoj ljubavi prema cvijeću koja je jednako posvećena uzgoju orhideja na prozorima mog ureda kao i sadnji raznovrsnih proljetnica u vrtu moga doma, uživajući pritom u ljepoti svakog cvijeta.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Gledajući nakon godinu dana razvoj Smart food proizvoda od ideje do kreacije na tanjuru, u budućnosti se želim usmjeriti na nalaženje novih biljaka koje mi potiču izvrsne ideje za razvoj vlastitog proizvoda šireći krug suradnika koji dijele moju ljubav i ideju za promicanje stjecanja zdravih navika usmjerenih na užurban način života suvremenog čovjeka na putu do istog cilja, očuvanju općeg zdravlja našeg organizma.


Foto: Renato Branđolica
i Bon Appetit restoran