Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Ovo ljeto je idealno da naučiš više o najzdravijem izvoru proteina te iznenadiš prijatelje nekim od ovih ukusnih recepata

Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Riba je namirnica čija popularnost značajno raste tijekom ljetnih mjeseci, ali ni tada je ne konzumiramo dovoljno. Nauči kako ti češća konzumacija ribe može pomoći stvoriti zdrav i otporan organizam, ali kako tu zdravu ribu i ukusno pripremiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Hladne juhe za vruće dane: Imamo tri recepta koja će te osvojiti (i osvježiti)


Prema podacima istraživanja o prehrambenim navikama koje je objavila Hrvatska agencija za hranu, Hrvati u usporedbi s ostatkom Europe jedu znatno manje ribe iako imamo direktan izlaz na more i vrlo razvijeno ribarstvo. Nismo sigurne zašto je to tako, ali jedno znamo – riba je jedan od najzdravijih izvora proteina i svakako bi se trebala potruditi češće ju uvrstiti u tjedni meni.


Izdvojile smo nekoliko najpopularnijih vrsta ribe koje možemo pronaći na domaćim tržnicama i istražile koji su najukusniji načini kako ih pripremiti. No prije nego što krenemo s receptima, važno je znati kako odabrati svježu i kvalitetnu ribu.

Ribu bi trebala kupovati u specijaliziranim ribarnicama te tržnicama i uvijek se raspitati kada je i gdje ulovljena. Tajnu svježine riba čuva u oku. Ako je oko bistro i nije suho, riba je još svježa, a ako je mutno i pomalo upalo u duplju, takva riba predugo stoji i možda ju ne bi trebala kupiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5