Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele

Kisela crvena stabljika ove biljke prepuna je antioksidansa, a desertima će dati posebno ugodan miris i još ugodniji okus

Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele

Sigurno si već naišla na ove duge crvene stabljike na tržnici ili u supermarketu i pitala se što je to. Vrijeme je da se upoznaš s rabarbarom, vrlo ukusnom, kiselom i aromatičnom biljkom koja je idealna za ljetne deserte

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rabarbara je trajnica porijeklom iz Sibira. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već stotinama godina, ali je u kulinarstvu najpopularnija upravo u Europi. Kisele stabljike dozrijevaju u kasno proljeće iako se u supermarketima može kupiti tijekom cijele godine. Kod pripreme rabarbare treba obratiti pozornost da uklonimo sve komadiće listova jer su vrlo otrovni, dok je stabljika potpuno sigurna. 

Image

Bomba vitamina i minerala u slasnom zalogaju: Dinja je simbol ljeta


Osim crvenih, često možemo pronaći i ružičaste te zelene stabljike rabarbare, a sve su jednako zdrave jer sadrže fitokemikalije kao što su antrakinoni, antocijani, flavonoidi, tanini i kromoni. Sve su to snažni antioksidansi zbog čega je rabarbara osim u tradicionalnoj medicini vrlo cijenjena i u kozmetici. Stabljike su bogate vitaminom C i vitaminom A te sadrže visoku koncentraciju vitamina K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stabljike su vrlo kisele i zbog toga se rabarbara uglavnom priprema s velikim količinama šećera. Često ju možemo vidjeti u tortama, kompotima, sladoledima, štrudlama, juhama, ali i koktelima. Mi smo pronašle četiri ukusna recepta koje ovo ljeto moramo isprobati. 

1/5