Peršin ili korijander? Kako ih razlikovati, ali i zašto bi ih trebala češće koristiti

Ove dvije biljke vrlo su slične, ali imaju potpuno drugačiji okus. Oko arome korijandera vrlo su podijeljena mišljenja zato je dobro znati kako ih razlikovati

Peršin ili korijander? Kako ih razlikovati, ali i zašto bi ih trebala češće koristiti

Ako si ikada u žurbi zgrabila vezicu peršina misleći da je korijander ili obrnuto, kada si ga dodala jelu na teži način si naučila koliko su ove dvije biljke vrlo različitog okusa. Kako se to ne bi ponovilo, nauči kako ih razlikovati.

Image

Začini pametno svoju hranu: Šest najboljih začina za zdravlje mozga


Dok peršin uglavnom vole svi, korijander je posebna priča. Postoje oni koji ga vole ili toleriraju, ali i ona glasnija skupina koja ga jednostavno ne podnosi i tvrdi da ima okus kao sapun. Da to nije samo mit potvrdila je i znanost - tajna je u našem genetskom kodu. Neki ljudi imaju posebnu varijaciju gena koja im omogućuje da u korijanderu osjete aldehide koji daju taj sapunasti okus


Zato trebaš biti oprezna kada kupuješ ove začine, pogotovo ako večeru spremaš ne samo za sebe nego i za druge. No ove dvije biljke izgledom su toliko slične da nam je jasno kako ih je moguće zamijeniti, osobito ako si u žurbi. Evo nekoliko pravila kako ih razlikovati.

Na prvi pogled listići peršina i korijandera izgledaju vrlo slično, ali ako malo bolje pogledaš vidjet ćeš razliku. Listovi peršina puno su špicastiji i oštriji dok korijander ima oble rubove listića i obično je nešto svjetlije boje. Ako i dalje nisi sigurna o kojoj se biljci radi, kušaj komadić lista. Peršin ima nešto nježniji i manje intenzivan okus od korijandera. Mnogi ljudi opisuju okus peršina kao svjež okus, ali i pomalo ljutkast dok je korijander limunastijeg okusa i nešto više zemljane arome. Ako si jedna od osoba kojima korijander ima okus kao sapun, odmah ćeš osjetiti razliku. 


Sada kada si sigurna koju si biljku odabrala, vrijeme je za pripremu jela. Način korištenja ovih začina u kuhinji potpuno je drugačiji. Peršin se dodaje u jelo dok se još kuha, rijetko na kraju, dok se korijander dodaje kao na gotovo jelo. Obje biljke možeš koristiti kao ukras na tanjuru. 

Iako su različitog okusa, obje biljke imaju slično djelovanje na organizam. Odličan su izvor vitamina A i C koji su jaki antioksidansi, ali i vitamina K koji pomaže u održavanju jakih kosti i bržem zacjeljivanju rana. I peršin i korijander jedinstvenim sastavom flavonoida i enzima pomažu u održavanju zdrave razine šećera u krvi, ali i regulaciji kolesterola

Sada kada znaš koliko su ovi začini zdravi možda ni neće biti toliko velik problem ako ih ponekad i zamijeniš dokle god ih često koristiš.