Nedostatak vitamina D globalni je zdravstveni problem

Zdravstvene tegobe povezane s nedostatkom vitamina D

Nedostatak vitamina D globalni je zdravstveni problem

U povodu obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze Hrvatsko društvo za osteoporozu (HDO) uz partnersku podršku DUKATA, u hotelu International organizirali su javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Manjak Vitamina D – Globalni zdravstveni problem“. O zdravstvenim tegobama vezanima uz nedostatak vitamina D govorio je dr. sc. Zlatko Giljević, endokrinolog i dopredsjednik HDO-a te između ostalog upozorio kako je nedostatak vitamina D utvrđen kod 52% Europljana, a u pojedinim zemljama čak i kod 75% stanovnika.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti vitamina D za zdravlje ovo javnozdravstveno događanje privuklo je preko 400 građana od kojih su mnogi iskoristili mogućnost besplatnog mjerenja mineralne gustoće kostiju. Uz mjerenje mineralne gustoće kostiju građani su imali priliku konzultirati se sa liječnicima temeljem rezultata mjerenja, dok su kroz predavanje dr.sc. Zlatka Giljevića imali priliku informirati se o višestrukoj važnosti vitamina D za zdravlje organizma te kako vitamin D, uz pozitivan utjecaj na zdravlje i čvrstoću kostiju, ima izuzetno važnu, preventivnu ulogu kod niza bolesti. Mjerenju mineralne gustoće kostiju pridružila se i mlada majka i uspješna koreografkinja Larisa Navojec, koja s obzirom na fizički zahtjevnu profesiju redovito vodi brigu o zdravlju kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu ali i liječničke kontrole.

Glavni razlog ovom globalnom zdravstvenom problemu pronalazi se u sve manjem izlaganju suncu te učinkovitoj mehaničkoj zaštiti od sunčevih zraka. Stručnjaci se slažu kako preporučena dnevna količina  vitamina D iznosi 200-400 internacionalnih jedinica (I.J.)  (starije dobi i 600 IJ) te kako je sve teže preporučenu dnevnu količinu vitamina D zadovoljiti bez njegova nadomjeska, posebno u hladnijem dijelu godine. Već dvije do tri velike šalice mlijeka obogaćenog vitaminom D osiguravaju preporučeni dnevni unos ovog supervitamina. Stručnjaci preporučuju konzumaciju prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D, posebno mlijeka, budući da je iskoristivost vitamina D,  kao i kalcija, najbolja upravo iz mlijeka.

Vitamin D spada u kategoriju super-vitamina jer osim na zdravlje kosti utječe i na smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti i zloćudnih tumora, posebno karcinomna debelog crijeva, prostate i dojke. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, umanjuje kronične bolove i umor te djeluje na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.
Izvori vitamina D u hrani vrlo su ograničeni i uključuju tek nekoliko masnijih namirnica kao što su masnija riba (losos, sardina, skuša), žumanjak i jetra zbog čega je sve češća preporuka liječnika konzumiranje prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D. Konzumacija mlijeka obogaćenog vitaminom D preporučuje  se zbog najbolje iskoristivosti vitamina D ali i kalcija iz te namirnice.

Liječnici i nutricionisti ističu kako bi se povećanjem preporučenog dnevnog unosa vitamina D mogla smanjiti učestalost mnogih bolesti i troškovi njihova liječenja te produljiti kvaliteta i trajanje života, što je bio i zaključak ove javnozdravstvene akcije u povodu Svjetskog dana osteoporoze.

Dukat - Mlijeko obogaćeno vitaminom D
Linija Dukat trajnih mlijeka odnedavno je obogaćena vitaminom D koji se zbog svoje izuzetne važnosti za zdravlje organizma svrstava u skupinu super-vitamina. Vitamin D se vrlo ograničeno može pronaći u hrani stoga se preporučuje konzumacija hrane obogaćene vitaminom D, posebno mlijeka, budući da je najbolja iskoristivost vitamina D, ali i kalcija, upravo iz te namirnice.


Image