Pomoć iz prirode

Što je anemija i kako je liječiti? Ove namirnice mogle bi ti pomoći

Anemija ili stanje slabokrvnosti nije rijedak poremećaj, a mnogi ga uzimaju olako. Danas ti otkrivamo sve što trebaš znati o ovom opasnom poremećaju krvi i kako si pomoći da ti se krvna slika popravi

profimedia-0253937107.jpg
Foto: Profimedia.hr

Anemija je najčešći poremećaj krvi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 25% svjetske populacije pati od anemije, što je u okvirima RH otprilike 1.000.000 stanovnika. Pa ipak, često se o anemiji dovoljno ne zna i ne obraća se pozornost na ovo stanje – iako ono može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Mnogi tako na svoj poremećaj željeza u krvi odmahuju rukom i ne obaziru se na njega – no mi ti danas donosimo razloge zbog čega to ne bi trebalo činiti.

Što je anemija i zašto je opasna?

Naime, crvene krvne stanice prenose hemoglobin, protein bogat željezom koji se veže za kisik u plućima i prenosi ga u tkiva u cijelom tijelu. Anemija se javlja kada nemamo dovoljno crvenih krvnih stanica ili kada crvene krvne stanice ne funkcioniraju pravilno. Dakle, prevedeno s medicinskog na „običan“ jezik – kada imaš anemiju, tvom tijelu nedostaje kisika, pa ćeš možda osjetiti jedan ili više sljedećih simptoma:

  • slabost
  • kratkoća daha
  • vrtoglavica
  • ubrzan ili nepravilan rad srca
  • zujanje u ušima
  • glavobolja
  • hladne ruke ili noge
  • blijeda ili žuta koža
  • bol u prsima

Mnogi su ljudi izloženi anemiji zbog loše prehrane, crijevnih poremećaja, kroničnih bolesti, infekcija i drugih stanja. Žene koje imaju obilne menstruacije ili su trudne te osobe s kroničnim zdravstvenim stanjem najviše su izložene ovoj bolesti. Rizik od anemije raste kako ljudi stare. Znakovi i simptomi anemije lako se mogu previdjeti. Zapravo, mnogi ljudi uopće ne shvaćaju da imaju anemiju dok se ona ne utvrdi krvnim testom – no jednom kada se ona utvrdi ne bi ju trebalo zanemariti već se njome pozabaviti i pokušati podići broj crvenih krvnih stanica.

Vrste anemija

Sideropenična anemija je najčešća varijanta anemije koja zahvaća najveći broj ljudi, a posljedica je nedostatka željeza u organizmu. Nedostatak željeza obično je posljedica gubitka krvi, ali povremeno može biti i rezultat loše apsorpcije željeza. Trudnoća i porodi troše puno željeza, što može rezultirati anemijom povezanom s trudnoćom. Ljudi koji su operirali želudac zbog gubitka kilograma ili iz drugih razloga mogu također imati nedostatak željeza zbog slabe apsorpcije istog.

No tu su još i anemija povezana s nedostatkom vitamina koja može biti posljedica niske razine vitamina B12 ili folata (folne kiseline), obično zbog loše prehrane. Perniciozna anemija je stanje u kojem se vitamin B12 ne može apsorbirati u gastrointestinalnom traktu. Postoji i aplastična anemija, rijedak poremećaj zatajenja koštane srži kod kojeg koštana srž prestaje stvarati dovoljno krvnih stanica (crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita). To se događa kao rezultat uništavanja ili nedostatka krvotvornih matičnih stanica u koštanoj srži, posebno kada vlastiti imunološki sustav napada matične stanice.

Hemolitička anemija nastaje kada se crvene krvne stanice razbiju u krvotoku ili u slezeni. Hemolitička anemija može biti posljedica mehaničkih uzroka (curenje srčanih zalistaka ili aneurizme), infekcija, autoimunih poremećaja ili urođenih abnormalnosti u crvenim krvnim stanicama.

Kako se liječi anemija?

Liječenje anemije ovisi o tome što je uzrokuje. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza gotovo je uvijek posljedica gubitka krvi – kojeg ne moramo biti niti svjesni, može se raditi o laganom unutarnjem krvarenju koje nam dugoročno iscrpljuje organizam. Ako imaš anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, liječnik te može poslati na pretrage kako bi utvrdio gubiš li krv iz želuca ili crijeva. Druge anemije, poput one uzrokovane nedostatkom folata ili B-12, mogu biti posljedica loše prehrane ili nemogućnosti apsorpcije vitamina u gastrointestinalnom traktu.

Image
Problem modernog života

Zdravlje iz prirode: Najbolje namirnice za snižavanje visokog krvnog tlaka

Liječenje varira od promjene prehrane do uzimanja dodataka prehrani koji omogućavaju veću iskoristivost željeza iz hrane. Iako se mnoge vrste anemije ne mogu spriječiti, zdrava prehrana može pomoći izbjeći ili izliječiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza i vitamina. Hrana koju treba uključiti u prehranu uključuje hranu s visokom razinom željeza (govedina, tamnozeleno lisnato povrće, suho voće i orašasti plodovi), vitaminom B-12 (meso i mliječni proizvodi) i folnom kiselinom (sokovi od citrusa, tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke i utvrđene žitarice). Svakodnevno korištenje multivitamina također će pomoći u prevenciji anemija uzrokovanih lošom prehranom.

U nastavku ti donosimo i kratku listu pet top namirnica koje su tvoj saveznik u borbi protiv anemije. Konzumiraj ih što češće i potrudi se na prirodan način poboljšati svoju krvnu sliku - a ako to ne upali, obrati se svom liječniku za pomoć.

Crveno meso

Željezo u crvenom mesu se nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Jetrica, srce i bubreg bilo kojeg crvenog mesa također sadrže bogate razine željeza, kao i vitamin B12. Iako nije preporučljivo svaki dan konzumirati bifteke, par puta tjedno bi svakako trebala jesti crveno meso, najbolje kuhano, kako bi si podigla razinu željeza u krvi.

Špinat

Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina A, E i B9 i vlakana. Pola šalice kuhanog špinata čini 20 posto preporučene dnevne količine željeza. Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B skupine, vitamini E, PP i K, zatim magnezij, kalcij, kalij, natrij, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna. Već odavno, otkad smo prvi puta gledale crtić o Popaju, znamo da je špinat namirnica koja jamči zdravlje, a sada je i sezona ovog tamnozelenog povrća pa ga stvarno možeš uključiti u svoju prehranu na razne načine - od korištenja u salatama pa sve do zelenih sokova.

Cikla

Jedan kilogram cikle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalija, natrija, kalcija te mangana, željeza, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Sok od cikle dobra je pomoć kod anemije. Izribaj ili u sokovniku izmiksaj ciku te dnevno popij barem čašu ovog soka - učinit će čuda za tvoje zdravlje. U sok obavezno dodaj i nekoliko kapi svježeg limuna i po želji malo meda. Možeš ga piti nekoliko puta dnevno, ali dugotrajne efekte vidjet ćeš jedino ako ga konzumiraš svaki dan. Osim soka, ciklu možeš kuhati ili jesti na salatu, a s obzirom da se također radi o zimskoj sezonskoj namirnici, sada ju je vrlo lako nabaviti na svakoj tržnici.

Datulje i smokve

Datulje su prava multivitaminska bomba, usporavaju starenje stanica, liječe anemiju, poboljšavaju probavu, a osobito su djelovtvorne kod zatvora. Suhe smokve su također odličan saveznik u borbi protiv anemije, samo četiri suhe smokve dnevno čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza. Uz to, s obzirom da se radi o slatkom sušenom voću, datuljama i suhim smokvama možeš zamijeniti slatkiše koje inače konzumiraš te tako višestruko pomoći svom organizmu da se pročisti i počne bolje funkcionirati. Osim toga, odlično ih je koristiti u zobenim kašama, gustim smoothijima i salatama, ali i u zdravim kolačima.

Tamna čokolada

Razveselilo nas je što i ovu namirnicu možemo uključiti na ovu listu! Naime, tamna čokolada odličan je saveznik u borbi protiv anemije. To je primjer namirnice koja sadrži željezo u velikim količinama, a sve zahvaljujući zrnima kakaa koja su puna željeza, ali i polifenola, no kako se oni gube tijekom fermentacije, željezo će se puno bolje razgraditi u organizmu. Dakle, radi se o slatkom i slasnom načinu za unošenje željeza u tijelo.