Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Hrana za mozak

MIND prehrana trenutno je hit u svijetu. Evo o čemu se radi

MIND prehrana kombinacija je dva super zdrava plana prehrane: DASH i mediteranske prehrane, a najviše pridonosi zdravlju tvog mozga

mindprehrana.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Neke namirnice pomažu u održavanju mozga oštrim, a neke mogu zapravo povećati rizik od kognitivnog pada i određenih bolesti mozga. MIND prehrana, koju su US News & World Report svrstali u prvih pet najboljih prehrana (mediteranska još uvijek drži prvo mjesto), trebala bi biti posebno korisna za tvoj mozak.

Image

Mediteranska prehrana za početnike: Sve što trebaš znati

MIND je kratica za mediteransko-DASH kombinaciju prehrane, odnosno kombinacija mediteranske i DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) prehrane, a fokusira se na hranu za koju je posebno dokazano da poboljšava zdravlje mozga.

Budući da je trenutno veliki hit u svijetu, istražile smo koje namirnice se ne preporučuju u sklopu ovog plana prehrane i došle smo do pet najvećih prijestupnika.

Naime, ovih pet namirnica povezano je s lošim kognitivnim performansom, a znanstvenici smatraju kako su loši za mozak iz dva razloga: ili su bogati zasićenim mastima, što može potaknuti upalu i oksidativni stres u tvom tijelu, potencijalno oštećujući moždane stanice, ili sadrže puno šećera.

Jedenje hrane prepune šećera ometa signaliziranje inzulina, što je problematično jer inzulin u mozgu igra važnu ulogu u učenju i pamćenju. Evo koje namirnice trebaš izbjegavati u MIND prehrani:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Crveno meso

Crveno meso ima više zasićenih masti od ostalih izvora bjelančevina poput peradi ili tofua. Jedna je studija također povezala nakupljanje željeza u mozgu s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti i sugerirala da bi visok unos crvenog mesa mogao biti faktor. U svakom slučaju, ne bi ga trebala jesti više od tri puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Pržena i brza hrana

Svi znamo da većina pržene hrane sadrži nezdrave razine zasićenih masti, baš kao i većina brze hrane, stoga bi konzumaciju ove hrane trebala ograničiti na jednom do dva puta mjesečno.

shimmer fallback

Punomasni sir

Velike smo obožavateljice sira, ali svjesne smo da je sir je bogat zasićenim mastima. Iako si možda čula da prerađeni sir može sadržavati metalni aluminij i da bi mogao povećati rizik od demencije, nedavno se razotkrilo da količine tragova aluminija iz hrane povećavaju rizik od Alzheimera. Unatoč tome, sir je, kao uostalom i sva druga hrana, dopušten ako se jede u manjim količinama, a u sklopu ove prehrane to znači ne više od jednom tjednom.

shimmer fallback

Maslac i margarin

Maslac je bogat zasićenim mastima, a margarin je napravljen od biljnih ulja poput sojinog ulja, koje ima omega-6 masti, a koje u većim količinama mogu povećati upalu. Zbog toga MIND prehrana preporučuje ograničavanje ovih namirnica na 1 žlicu dnevno.

shimmer fallback

Kolači i slatkiši

Kao i u svakom drugom planu prehrane, ove su poslastice bogate šećerom i zasićenim mastima, stoga ih se ne preporučuje često jesti, posebno ne u velikim količinama. Šećer također može aktivirati sustav nagrađivanja tvog tijela, čineći te samo više gladnom i nezasitnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.