Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nepodnošljiva glavobolja

Sve što trebaš znati o menstrualnoj migreni - od simptoma do liječenja

Ako tijekom menstruacije osjećaš pulsirajuću ili probadajuću bol, možda patiš od menstrualne migrene. Evo što sve trebaš znati, uključujući simptome na koje trebaš obratiti pažnju, mogućnosti prevencije i liječenja

pexels-liza-summer-6382648.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Kao da bolni grčevi i neugodna nadutost nisu dovoljni kada dobiješ menstruaciju, postoji još jedna ne baš zabavna nuspojava koju mnoge žene imaju: menstrualna migrena.

Image
Nije PMS

Jesi li čula za 'menstrualnu prehladu'? Evo kako je prepoznati

Kao što naziv implicira, menstrualna migrena je napad migrene koji se javlja u vrijeme menstruacije. Možda misliš da je normalno da dobiješ glavobolju s menstruacijom - to se čak ponekad naziva i hormonskom glavoboljom - ali važno je razumjeti da migrena nije obična glavobolja. To je zapravo neurološka bolest koja uzrokuje iscrpljujuću bol, obično na jednoj strani glave. Bol se može osjećati kao pulsirajuća ili probadajuća, a može doći s drugim simptomima kao što su mučnina, osjetljivost na svjetlo i zvuk te povraćanje.

shimmer fallback

Otprilike 70 posto ljudi koji dobiju napade migrene su žene; zapravo, migrena je tri puta češća kod žena nego kod muškaraca, prema Cleveland Clinic. Povrh toga, od osoba koje redovito doživljavaju migrene, 60 do 70 posto njih navodi povezanost menstruacije i napadaja migrene. To ima smisla s obzirom na to da su fluktuirajući hormoni poznati okidač migrene. Misliš da možda patiš od menstrualne migrene? Evo sve što trebaš znati, uključujući uzroke, simptome na koje trebaš obratiti pažnju, mogućnosti prevencije i liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Što je menstrualna migrena?

Ako, poput sata, dobiješ migrenu otprilike u vrijeme menstruacije - i to samo u to doba mjeseca - možda imaš menstrualnu migrenu. "Migrena može početi oko tri dana prije stvarnog krvarenja, može se nastaviti dok krvarite i može trajati tri dana nakon završetka krvarenja", objasnila je za SELF certificirana neurologinja Jessica Ailani. "Čista menstrualna migrena, kada je dobijete samo oko menstruacije i ne u bilo koje doba u mjesecu, zapravo je prilično rijetka. Većina žena ima migrenu povezanu s menstruacijom, što znači da se događa oko menstruacije, ali i u drugo doba mjeseca."

Čista menstrualna migrena češća je u tinejdžerskim godinama i odatle može napredovati, postajući migrena povezana s menstruacijom ili čak kronična migrena, kada imaš napad 15 ili više dana u mjesecu. Žene koje prolaze kroz perimenopauzu - kada tijelo prelazi u menopauzu - također mogu izazvati menstrualne migrene zbog fluktuacije razine estrogena.

shimmer fallback

Koji su simptomi menstrualne migrene?

Menstrualna migrena se osjeća kao svaki drugi oblik migrene, ali ima tendenciju da traje dulje i može uzrokovati mučninu, kaže dr. Ailani. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u Journal of Headache Pain, menstrualni napadi migrene mogu biti čak i bolniji od drugih tipova. Tipični simptomi migrene uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
 • Probadajuću, udarajuću ili pulsirajuću bol na jednoj strani glave ili oko očiju ili obraza
 • Bol u glavi koja se pogoršava tjelesnom aktivnošću
 • Mučninu i povraćanje
 • Osjetljivost na svjetlost, buku i mirise
 • Bol u glavi koja traje nekoliko sati pa do nekoliko dana
 • Bol u glavi koja je dovoljno jaka da propustiš uobičajene aktivnosti

Neke žene također doživljavaju migrenu s aurom, koju obično karakteriziraju poremećaji vida kao što su bljeskovi svjetla, točkice ili slijepe točke, zamagljen vid i gubitak vida. Ovi se simptomi obično pojavljuju prije napada migrene i nestaju za sat ili manje. Međutim, prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu South Dakota Medicine, menstrualna migrena s aurom nije baš česta.

shimmer fallback

Što uzrokuje menstrualnu migrenu?

Za menstrualnu migrenu nema krivca, ali liječnici vjeruju da je glavni problem fluktuacija hormona oko menstruacije. "Nekoliko dana prije nego što počnete krvariti, dolazi do pada estrogena koji može izazvati migrenu", objašnjava dr. Ailani. "Povrh toga, odvajanje sluznice maternice oslobađa tvari zvane prostaglandini, koji također mogu igrati ulogu."

Smatra se da pad estrogena može uzrokovati kontrakcije u krvnim žilama koje dovode do intenzivne boli, prema Johns Hopkins Medicine. Također je moguće da estrogen aktivira peptid povezan s genom kalcitonina (CGRP), protein u mozgu koji može izazvati napad migrene, kaže dr. Ailani.

Pad estrogena neposredno prije menstruacije glavni je okidač, ali menstrualna migrena također može biti potaknuta istim stvarima koje pokreću druge vrste migrene. Evo nekih uobičajenih okidača migrene:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
 • Alkohol i pića s previše kofeina
 • Teški stres
 • Jarka ili trepćuća svjetla, glasni zvukovi ili jaki mirisi
 • Nepravilan raspored spavanja
 • Intenzivna vježba
 • Vremenske promjene
 • Preskakanje obroka
 • Određene namirnice, kao što su odležani sirevi i suhomesnati proizvodi
shimmer fallback

Kako liječiti menstrualnu migrenu?

Nažalost, napade menstrualne migrene teže je liječiti nego druge vrste migrene. "Oni su skloniji biti otporniji na lijekove i stoga mogu potrajati nekoliko dana", kaže dr. Ailani. Razlog je nejasan, ali može biti zbog toga kako estrogen utječe na druge kemikalije u tijelu.

Dobra vijest je da postoje neke ciljane strategije koje mogu pomoći. Rad s neurologom i ginekologom također može biti najbolji pristup da se utvrdi što je najbolje za tvoju specifičnu situaciju, prema studiji iz 2018. objavljenoj u Expert Opinion Pharmacotherapy. Liječenje migrene obično je podijeljeno u dvije kategorije: liječenje koje se bavi simptomima migrene u ovom trenutku i preventivno liječenje kako bi se spriječilo njihovo pojavljivanje.

Prema Američkoj zakladi za migrenu, terapije u trenutku uključuju:

 • Uzimanje kombinacije lijekova protiv bolova (lijek protiv migrene na recept u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekom kao što je ibuprofen, mogao bi poništiti menstrualnu migrenu ako se uzme u ranoj fazi napada)
 • Ubrizgavanje ciljanog lijeka (ako ti je muka ili povraćaš, injekcija može biti spas jerr djeluje brže od tablete)
 • Korištenje spreja za nos (brzo djeluju i pomažu ako imaš mučninu, povraćanje ili oboje. Također su dobra opcija ako mrziš igle)

Također možeš isprobati ove 'kućne lijekove' za ublažavanje migrene, prema klinici Cleveland:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
 • Lezi u mračnoj, tihoj sobi.
 • Stavi hladan oblog na glavu ili vrat.
 • Masiraj sljepoočnice i vlasište.
 • Radi laganu jogu.
 • Meditiraj.
 • Isprobaj biofeedback, vrstu terapije koja te uči kako upravljati stresom i boli.
shimmer fallback

Kako spriječiti napade menstrualne migrene?

Nema ništa gore od toga da znaš da te čeka migrena - a s menstrualnom migrenom, možeš jamčiti da će se javljati svaki mjesec u isto vrijeme. Da bi ih zaustavila, potreban ti je dvosmjerni pristup, prema American Migreine Foundation: mini-preventivni tretman koji se koristi samo prije i tijekom menstruacije i kontinuirani preventivni tretman koji se koristi cijeli mjesec.

Prije i tijekom menstruacije, razgovaraj sa svojim liječnikom o isprobavanju ovih preventivnih tretmana:

 • Uzimaj nesterodine protuupalne lijekove proaktivno: kada se uzimaju dva puta dnevno tijekom pet do sedam dana prije menstruacije, lijekovi poput aspirina, ibuprofena i naproksena mogu spriječiti ili smanjiti bol menstrualne migrene.
 • Koristi suplemente estrogena: pitajte svog liječnika o suplementaciji estrogenom (putem tableta, vaginalnog gela ili flastera) tijekom tjedna menstruacije kako bi spriječila pad estrogena koji može izazvati migrenu. To je najlakše učiniti ako već uzimaš neku vrstu kontracepcije.
 • Isprobaj dugotrajne triptane: uzimanje triptana s dugotrajnim djelovanjem dva puta dnevno četiri do pet dana tijekom menstruacije može spriječiti ili smanjiti menstrualnu migrenu. Pitaj svog liječnika prije nego isprobaš ovu metodu jer prečesto uzimanje triptana može dovesti do glavobolje zbog pretjerane upotrebe lijekova.
shimmer fallback

Ako navedene strategije ne djeluju, kontinuirano preventivno liječenje može biti tvoj najbolji izbor:

 • Koristi kontracepciju da bi preskočila menstruaciju: ako uzimaš pilule, možda ćeš htjeti razgovarati sa svojim liječnikom o preskakanju tjedna placebo pilula (kada bi inače dobila mjesečnicu) i odmah početi s novim pakiranjem kako bi izbjegla pad estrogena koji izaziva migrenu. To možeš učiniti i s vaginalnim prstenom - kada ga ukloniš, odmah umetni novi. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego isprobaš ovu strategiju jer će možda htjeti da se odmoriš od ove metode i s vremena na vrijeme dobiješ mjesečnicu.
 • Uzimaj kontracepciju s niskom dozom estrogena: korištenje najniže moguće doze učinit će pad estrogena manje ozbiljnim kada dobiješ menstruaciju tijekom tjedna bez pilula.

Osim ovih strategija, također je korisno izbjeći uobičajene okidače migrene koje smo već spomenule. Razmisli o smanjenju alkohola, davanju prioriteta brizi o sebi kako bi osjećala manje stresa i ranijem odmoru kako bi mogla bolje spavati u tjednu koji prethodi menstruaciji (i nakon što ona počne). "Udvostručite navike zdravog načina života u to doba mjeseca kako biste dobro kontrolirali svoje okidače", dodaje dr. Ailani.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.