Krumpir - je ipak zdrav. Ima više kalija i od banane, a mi smo pronašle malo drugačije recepte

Krumpir je jedno je od najhranjivijeg povrća na svijetu i, na sreću, još uvijek dostupno većini ljudi

Krumpir - je ipak zdrav. Ima više kalija i od banane, a mi smo pronašle malo drugačije recepte

Zahvaljujući gospodinu Michelu Montignacu, dijetetičaru koji je stvorio jednu od najpopularnijih dijeta ikada - Montignacovu, krumpir se našao na crnoj listi namirnica i desetljećima nije bilo šanse da popravi svoju reputaciju. Montignac ga je nazivao hranom za svinje i tvrdio da ga čovjek uopće ne bi smio jesti. Krumpir mu se zamjerio jer ima visoki glikemijski indeks, mjerilo na temelju kojeg je ovaj Francuz kreirao slavni režim prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pečeni krumpir: 7 najvećih pogrešaka koje radiš

Montignacova dijeta zasniva se na kombiniranju namirnica s niskim i visokim glikemijskim indeksom i pažljivom biranju ugljikohidrata. S obzirom na to da u ovom članku nije riječ o Montignacu, već o ispravljanju nepravde nanesene krumpiru, idemo krumpiru osvjetlati obraz. 

Istraživanje objavljeno u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics proučavalo je koje su to najhranjivije namirnice na svijetu i pokazalo se da je krumpir jedna od njih.

Image


(FOTO: Pexels)

"Ono što mnogi ljudi ne znaju je da je krumpir bogat vrijednim nutrijentima, da je riječ o namirnici koja obiluje složenim, visokokvalitetnim ugljikohidratima", kaže nutricionistkinja Constance Brown-Rings za portal Real Simple. Osim toga riječ je i o lako dostupnoj namirnici velikom broju ljudi diljem svijeta pa je i to čini jednom od važnijih.

Krumpir sadrži esencijalne nutrijente uključujući kalij (ima ga više od banane), kalcij, željezo, magnezij, vitamine C, B i E, vlakna i proteine. Imaš li mladi domaći krumpir, ne guli s njega koru. Osim što je ukusna, izuzetno je bogata hranjivim tvarima. 

100 grama krumpira sadrži samo 86 kalorija te dvostruko manje ugljikohidrata, nego kruh. Naravno važno je način na koji ga pripremaš. Kuhani krumpir ili krumpir na pari imat će manje kalorija od krumpirića prženih u ulju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na koncu treba reći da je ovaj skromni gomolj kroz povijest puno puta čovječanstvu sačuvao živu glavu, spašavajući ga od gladi, a danas nam trebaju znanstveni dokazi kao bi ponovno postao dostojan naših tanjura... No, nema veze! Glavno da je on tu - pečen, pržen ili gnječen! U nastavku ti donosimo četiri recepta za krumpir. Dobar tek!

1/5