Krumpir ipak ne deblja!

Novo istraživanje negira vezu između jedenja krumpira i pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili sustavnih upala

Krumpir ipak ne deblja!

Centar za preliminarna istraživanja iz San Diega objavio je rezultate istraživanja koje pokazuje kako navika jedenja krumpira (pečenog, kuhanog ili pire krumpira) nije povezana s razvojem pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili povišene razine C reaktivnog proteina (CRP) koji ukazuje na sustavne upale. Ta su saznanja ispravna, pod uvjetom da su ostali faktori, poput dobi, spola, rase ili stupnja educiranosti, uzeti u obzir i kontrolirani. Naime, prijašnje su studije zanemarile utjecaj demografskih faktora koji su mogli utjecati, pa čak i zbuniti istraživače.

„Jedna od postavki ovog istraživanja bila je pretpostavka da demografski faktori – prvenstveno (socio)ekonomski status, mogu utjecati na konzumaciju krumpira, ali i pojave pretilosti i dijabetesa. Zato smo ih posebno kontrolirali“, rekao je Adam Drewnowski, dr. filozofije, profesor epidemiologije i voditelj programa nutricionističkih znanosti na Sveučilištu u Washingtonu.  

Dr. Drewnowski i njegovi suradnici su ispitali i analizirali dnevni unos hrane i zdravstvene kartone na uzorku od 5800 odraslih osoba u dva vremenska perioda (od 2003. do 2004. godine i od 2005. do 2006. godine). Nakon što su uzeli u obzir i demografske varijable, istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između učestalosti konzumacije krumpira i pretilosti, dijabetesa ili povišene razine C reaktivnog proteina.

Dakle, dame naše - konačno možete prestati izbjegavati krumpir. Sve dok ga ne spremate s (ili pečenog u) puno masnoća - krumpir je odlična namirnica i za osobe na dijeti.

***
Ovo je istraživanje podržala United States Potato Bord, marketinška organizacija i mrežna stranica koja ima za cilj srušiti predrasude o krumpiru te pružiti relevantne rezultate istraživanja i ideje za konzumaciju krumpira.