Zdrava prehrana

Zdravlje na tanjuru! Znaš li zašto je dobro često piti kefir?

Kefir je zdrava fermentirana namirnica koje potječe s Kavkaza, a vrlo povoljno utječe na različite aspekte zdravlja

profimedia-0256029540.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kefir je fermentirani mliječni napitak, a potječe iz planina Azije, točnije s Kavkaza. Sličan je jogurtu, ali je rjeđe konzistencije što ga čini pogodnijim za ispijanje. No može biti i čvršće strukture. Ima vrlo trpki i kiselkasti okus, a lagano je pjenušav zbog ugljičnog dioksida, nusproizvoda procesa fermentacije. Duljina fermentacije određuje okus, a zapravo nastaje fermentacijom "kefirnih" zrna, koja izgledaju poput manje cvjetače. Kefir je dobar izvor kalcija i bogat je probiotičkim bakterijama koje su važne za zdravlje crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zdravlje i hrana

Svaki dan jedeš jogurt? Evo što se događa tvom tijelu

Nutritivni sastav punomasnog kefira - 250 ml sadrži:

  • 145 kcal
  • 8,3 g proteina
  • 7,5 g masti
  • 11 g ugljikohidrata
  • 333 mg kalcija
  • 28 mg magnezija
  • 383 mg kalija
  • 0,7 mcg B12

No ovo su samo brojevi koji mnogim ljudima ništa ne znači. Puno je lakše jasno pročitati koje su sve dobrobiti ovo mliječnog napitka, a sve važne stavke nalaze se u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li što je batch cooking?

1/6