Budi najbolja verzija sebe.
Život bez pilule

Prestaješ uzimati kontracepcijske pilule? Ovih 5 stvari trebaš uzeti u obzir

Istraživanja su pokazala da 80 posto žena ponovno uspostavi hormonalnu ravnotežu u roku od tri mjeseca nakon prestanka uzimanja pilule, ali kod nekih je potreban i dulji period

allef-vinicius-6ypOmTNK2FA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kontracepcijska pilula je jedna od najpouzdanijih kontracepcijskih sredstava, a žene vole i njezine druge prednosti. Pomaže kod reguliranja ciklusa, smanjuje menstrualne grčeve, ali se i koristi zbog ublažavanja problema na koži. No mnoge žene se boje promjena koje se mogu dogoditi kada se odluče za prestanak uzimanja pilula, a priče su različite.

Image
Prema ginekolozima

Tri načina na koja kontracepcijske pilule negativno utječu na seksualni život

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula ciklus može biti neredovit, mogu se pojaviti grčevi ili promjene raspoloženja, no kod nekih žena ta tranzicija je vrlo lagana. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena ponovno uspostavi hormonalnu ravnotežu u roku od tri mjeseca nakon prestanka uzimanja pilule, ali kod nekih može biti i dulje. Svako tijelo je jedinstveno i drugačije reagira na kontracepcije pilule, stoga drugačije reagira kada se "skida" s kontracepcijske pilule.

shimmer fallback

Stoga je dobro saznati što kažu stručnjaci za zdravlje vezano za lakšu tranziciju. Za početak je važno da se žena sjeti zašto je uzimala kontracepcije pilule, ako su postojali neki problemi koje su htjele riješiti poput akni onda treba znati da se mogu opet pojaviti. No bez obzira na to što je bilo prvotni razlog dobro je pročitati sljedeće savjete kako bi što bezbolnije prošla kroz ovu promjenu.

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.