Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Borba protiv raka dojke – zdravim namirnicama

Rak dojke lakše je spriječiti ili pobijediti konzumiranjem određenih namirnica koje ubijaju zloćudne stanice

Borba protiv raka dojke – zdravim namirnicama
Budi najbolja verzija sebe.

Rak dojke, nažalost ,može se dogoditi svakome, bez obzira bili u rizičnoj skupini ili ne. Kada je riječ o raku dojke, najvažnije je njegovo rano otkrivanje, pri čemu su šanse za potpuno izlječenje vrlo velike.

No, osim redovitih ultrazvučnih i mamografskih pregleda, u smanjenju rizika od samog nastajanja raka dojke mogu pomoći brojni čimbenici, kao što je zdrav život, koji uključuje što manje stresa, redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu. Iako je gene teško pobijediti, prevencija se ne smije zanemariti.

Mediji su preplavljeni raznoraznim člancima o „super hrani“ i hrani bogatoj antioksidansima, koji se najčešće povezuju s gubitkom viška kilograma i izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Rjeđe se govori da te brojne namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika obolijevanja od raka dojke.

Voće, povrće, riba, orašasti plodovi i cjelovite žitarice koje su bogate antioksidansima i fitonutrijentima, te imaju protuupalna svojstva koji štite tijelo od rasta stanica raka. Njih bi trebale sve žene uvesti u redovitu prehranu, posebno one iznad 40. godina starosti.

Bobičasto voće

Jagode, kupine, maline, borovnice, a posebno aronija snažni su antioksidansi, a sve je više znanstvenih istraživanja koja to potvrđuju. Čak postoje i studije koje pokazuju kako bobičasto voće može pomoći u smanjenju stanica raka nakon što se pojave.

Povrće

Povrće kao što su brokula, cvjetača, kelj, prokulica i zelje sadrže glukozinolat koji aktivira enzime u tijelu, a koji pomažu u borbi protiv raka. Također, glukozinolat utječe na regulaciju estrogena u metabolizmu, koji ima utjecaj na pojavu raka dojke.

Slatki krumpir ili batat

Slatki krumpir sadržava u sebi mnogo beta-karotena koji je jaki antioksidans te štiti membrane stanica od štetnih toksina i usporava rast stanica raka. Osim što može spriječiti nastanak stanica raka, isto može povećati mogućnost izlječenja.  

Jabuke

To jednostavno ukusno voće koje raste u našem podneblju može pomoći u smanjenju veličine raka dojke. Naime, jabuke sadržavaju antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu potencijalno naštetiti zdravim stanicama i uzrokovati rast stanica raka. Također, sadržavaju i bioflavonid kvercetin koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u borbi protiv raka dojke.

Riba

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz ribe smanjuju rizik od nastajanja raka dojke. Naime, omega-3 masne kiseline imaju jaka protuupalna svojstva, a jedan od razloga nastanka raka dojke jesu razni upalni procesi koji se događaju u organizmu.

Češnjak

Već je poznato da je češnjak odlično sredstvo u borbi protiv raznih prehlada i bolesti, ali isto tako ima važnu ulogu u prevenciji raka dojke. Češnjak sadržava aktivni sastojak alicin i enzim alinaza koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Studije su tako pokazale da osobe koje redovito konzumiraju češnjak smanjuju rizik od nastanka raka dojke. Navodno je učinak još bolji kada se češnjak pomiješa s lukom i/ili namirnicama koje su bogate vlaknima.

Kurkuma

Kurkuma, kao jedan od glavnih sastojaka mješavine začina curryja, ima jaka protuupalna svojstva te može pomoći u sprečavanju nastanka raka dojke ili pak pomoći u njegovom smanjenju.

Orašasti plodovi

Indijski oraščići, bademi, pistacije te orasi bogati su omega-3 masnim kiselinama, što znači da imaju odlična protuupalna svojstva te fitosterolima za koje je dokazano da pomažu u prevenciji raka dojke, zbog utjecaja na receptore estrogena.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odličan je izvor antioksidansa i fitonutrijenata. Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju sprečava rast stanica raka, a sastojak oleokantal prema nekim istraživanjima ubija stanice raka u roku 30 minuta.

Zeleni čaj

Pola litre zelenog čaja dnevno može pomoći u usporavanju rasta raka dojke. Zeleni čaj sadržava sastojak katehine koji mogu pomoći u zaustavljanju rasta stanica raka i nastanak mutacija u stanicama koje doprinose rastu stanica raka.

Foto: © dusk - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.