Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obrati pažnju

Pogađa mnoge žene: Tri medicinska stanja koja mogu biti uzrok bolnih ovulacija

Neke žene osjećaju tupu ovulacijsku bol na strani jajnika koji ovulira i traje svega sat ili dva, a druge se s tom boli muče i nekoliko dana. Evo što je može uzrokovati

pexels-andrea-piacquadio-3807730.jpg
Foto: Pexels

Sigurno znaš da je ovulacija oslobađanje zrele jajne stanice iz jajnika u jajovode. Nakon oslobađanja ona putuje kroz jajovod u maternicu. Ovo se događa jednom u menstrualnom ciklusu i tada je žena spremna za oplodnju. Ako oplodnje nema, dolazi menstruacija. Ovulacija bi se trebala dogoditi svaki mjesec, obično od 10.-20. dana u ciklusu (ovisno o tome koliko traje ciklus), a normalni ciklus traje otprilike 28 dana.

Image
Nisu svi ciklusi isti

Kako se s godinama mijenja i naša menstruacija?

Menstrualni ciklus označava vremenski period između dvije menstruacije i hormonalni je ciklus kroz koje tijelo prolazi dok se priprema za eventualnu trudnoću. Ako nakon ovulacije ne dođe do oplodnje, središnji sloj maternice se počinje ljuštiti i oslobađati se u obliku krvarenja.

Za to vrijeme sigurno osjećaš menstruacijsku bol, no jesi li znala da i ovulacija može boljeti? Nijemci za to imaju i termin - Mittelschmerz, što u doslovnom prijevodu znači 'srednja bol' a to najbolje opisuje ovulacijsku bol jer to je nelagoda koju osjećamo u sredini ciklusa.

shimmer fallback

U prosjeku pogađa oko 40 posto žena reproduktivne dobi, a one koje su je osjetile jednom, osjetit će je tijekom svakog ciklusa. Varira u trajanju i intenzitetu i gotovo da svaka žena ima svoju jedinstvenu ovulacijsku bol. Kod jednih je ona tupa bol na strani jajnika koji ovulira i traje svega sat, dva, kod drugih je to probadajuća bol koja može trajati par sati, a neke žene se s tom boli muče i par dana. Iako ne mora biti ništa ozbiljno, postoje i ova ozbiljnija medicinska stanja koja uzrokuju ovulacijsku bol.

Budi najbolja verzija sebe.
1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.