Blagodati čajeva: Umiruju i razbuđuju, a njihova su ljekovita svojstva poznata već tisućama godina

Iako se Hrvatskoj većina ljudi naziva pasioniranim kavopijama koje svoj dan ne mogu započeti bez velike šalice crne kave, ima i onih koji unatoč aromatičnim mirisima tih popularnih crnih zrnaca ipak preferiraju čajeve - riznice zdravlja i bogatog okusa

Blagodati čajeva: Umiruju i razbuđuju, a njihova su ljekovita svojstva poznata već tisućama godina

Jesi li kad čula za onu slavnu izreku - "Odgovor je čaj, a koga uopće briga što je pitanje?" - ako jesi, vjerujemo da se i ti ubrajaš u onu skupinu koja svoja jutra voli započinjati sa snažnom šalicom crnog ili zelenog čaja, a večer završiti s umirujućom kamilicom ili verbenom koja te otpravi u zemlju snova. Naime, popularnost čajeva u Hrvatskoj u zadnjih par godina raste, a mnogi ljudi koji su nekoć bili zakleti kavoljupci polako se, ali sigurno prebacuju na uživanje u aromatičnim notama različitih vrsta čajeva. 

Općenito govoreći, kada bi se statistički usporedilo koliko ljudi na planeti konzumira čaj, a koliko kavu, na iznenađenje mnogih čaj bi bio popularniji. Istočna Europa, Rusija i gotovo cijela Azija svakodnevno ispija nevjerojatne količine čaja, pa ne čudi stoga što je popularnost ovog pića prešla sve granice i sada se ugnjezdila u svim kulturama svijeta, neovisno o povijesti naroda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Inače, čaj ili čajevac je biljka od čijeg se lišća i drugih dijelova biljke spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog okusa i oporog mirisa, a mi tu ljekovitu i ukusnu tekućinu nazivamo jednostavno - čaj. Povijest čaja započinje prije više od 4000 godina, a prve legende o ovom nevjerojatnom napitku stvorene su u Kini, domovini čaja. Najpoznatiji mit o tome kako je došlo do otkrića čaja je onaj da je kineski car Shen-Nong otkrio tajnu pripreme čaja na jednom od svojih lovačkih izleta kada je htio prokuhati nešto vode u posudi na vatri, a u nju je nošen vjetrom pao listić biljke čajevca. Voda u posudi je vrzo promijenila boju i miris, a car je zatim oduševljeno odlučio probati tekućinu i ubrzo je shvatio da mu se sviđa i aroma i miris, a i da je njegov umor nestao. 

Iako je ova priča romantična, vjerojatnije je ipak da su prve blagodati čaja otkrili budistički monasi koji su čaj pili kao napitak koji pospješuje koncentraciju i duševni mir, što im je bilo bitno zbog meditacija. Upravo iz tog razloga su prvi nasadi čajevca bili uzgajani unutar budističkih samostana. 

Popularnost ispijanja čaja rasla je i rasla, pa se već oko 1000. godine prije Krista u Kini čaj ispijao svakoga dana i u svim slojevima društva. Inicijalno su Kinezi usitnjavali lišće čajevca te ga mljeli u sitan prah, no kada je na vlast došla dinastija Ming, lišće se počelo u komadima prelijevati vrućom vodom. Postepeno se tradicija ispijanja čaja preselila iz Kine na Tibet, a zatim i u Japan. 

Što se tiče Europe, preko arapskih trgovaca čaj je u Europu došao već u 13. ili 14. stoljeću, no prvi pravi zapis o trgovini čajem datira iz 1610. godine kada je jedan nizozemski trgovac dopremio u Europu puni brod zelenog čaja porijeklom iz Japana. Zatim je iz Amsterdama čaj prenesen u Englesku i Francusku, a njegova se popularnost brzo proširila i drugim zemljama. Već oko sredine 17. stoljeća bili su uspostavljene redovite trgovačke linije i kopnenim i morskim putem. Takozvanim "putem svile" karavani su čaj dopremali do Indije, a zatim dalje preko Rusije u Europu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbog visoke cijene, čaj je isprva bio rezerviran samo za plemiće i druge imućne građane, no Englezi su, kao veliki ljubitelji ispijanja čaja, u 19. stoljeću počeli saditi vlastite plantaže čajeva u Indijii Šri Lanci, njihovim tadašnjim kolonijama. Tako su stvorili i crni čaj, koji duže fermentira od onog zelenog i koji ima okus koji je bolje odgovarao ukusu Europljana. Kao što znamo, danas možemo uživati u iznimno puno vrsta čajeva koji se dodatno aromatiziraju voćem, biljem, šećerom, karamelom ili čokoladom, a postoje čak i oni s alkoholom. 

Pa ipak, vrste čajeva dijelimo na bijeli, zeleni, oolong, crni čaj, žuti čaj i puh-er-cha čaj. No, uz to postoje još i biljni napitci koje također nazivamo čajevima, a koji se baziraju na raznom sušenom ljekovitom bilju i voću. Tako su nam dobro poznati čajevi od šipka, kamilice ili mente. 

Kako bi i ti otkrila sve čari ovih zamamnih tekućina, predstavit ćemo ti pet vrsta čajeva idealnih za ispijanje upravo u proljeće. Podižu imunitet, štite od alergija i uklanjaju umor, a ti samo moraš odabrati koji ti se najviše sviđa. 

1/6