Avokado za zdravlje i ljepotu

Avokado je odlična namirnica za zdravo srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, te ubrzava metabolizam, a prisutan je i u kozmetičkoj industriji

Avokado za zdravlje i ljepotu

Zaista trebate doznati što sve avokado čini za zdravlje i ljepotu, jer ćete nakon toga sigurno biti skloni to ukusno tropsko voće što češće uključiti u prehranu. Avokado ili aligatorska kruška, kako se kolokvijalno naziva, ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Zahvaljujući monozasićenim masnoćama kojima obiluje, avokado je odlična namirnica za zdravo srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, te ubrzava metabolizam. Prisutan je i u kozmetičkoj industriji, posebno visokovrijedno avokadovo ulje. Gurmani pak znaju kako u jelima, ponajprije salatama, iskoristiti najbolje od ploda avokada.

Zdrave masnoće za zdravo srce

Avokado ima najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća. Njegova konzumacija preporučuje se, unatoč tome, osobama koje žele smršaviti, jer je avokado bogat nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za zdravlje i za mršavljenje jer sprječavaju prejedanje. Jedan je od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. Vlakna ubrzavaju probavu, te daju osjećaj sitosti. Bogat je magnezijem i kalijem koji utječu na smanjenje krvnog tlaka. Zanimljivo je da avokado sadrži čak 3 puta više kalija od banane.Vrijedan je izvor vitamina E.

Sjajan za suhu i grubu kožu

Avokado može biti odličan za hidratizaciju kože, koju čini mekom i glatkom. Često se upotrebljava kao piling za lice. Pomiješajte izmiksani avokado, jedan bjelanjak, 2 žlice zobenih pahuljica i 1 žličicu limunovog soka. Smjesu stavite na lice, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, zatim isperite toplom vodom. Ponovite postupak dva put tjedno.

Može se iskoristiti i kao maska za kosu. Pomiješajte nasjeckani avokado, 1 žličicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 1/4 šalice shea maslaca. Miksajte u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna. Stavite masku na korijen i vrhove, ostavite da djeluje 30 minuta, zatim u potpunosti isperite.

Ulje avokada

Avokado sadrži 30 posto visokovrijednog ulja, koje se upotrebljava u  kuhinji, ali i u kozmetičkoj industriji. Ulje avokada je osnovni sastojak mnogobrojnih kozmetičkih proizvoda, posebno u kremama, losionima i maskama za lice. Avokado na kožu utječe tako da joj osigurava hidrataciju i sprječava prijevremeni nastanak znakova starenja. Ulje avokada izvrsna je pomoć u njezi kože i kose, u čemu je jednako učinkovit kao i mnogo poznatija ulja, kao što su bademovo ili arganovo. Zbog svog blagog hidratizirajućeg učinka jednako je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu alergijama, iritacijama ili oštećenu kožu od sunca.

Iako nastaje hladnim prešanjem cijelog ploda, uključujući košticu, količina i proces izrade čine ga prilično skupim u čistom obliku. Pripada skupini baznih ulja, pa za masažu avokadovo ulje upotrebljavajte tako da mu dodate par kapi eteričnih ulja koji vam najviše odgovaraju. Na sličan način možete ga upotrijebiti i u njezi kose. Ravnomjerno ga nanesite uz pomoć češlja, a zatim kosu omotajte na pola sata do sat vremena u topli ručnik koji će pospješiti djelovanje. Riješit ćete tako problem suhog, perutavog vlasišta, ali i sva ona  oštećenja vlasi koja su uzrokovana čestim bojanjem kose, vrućim zrakom sušila ili sunca.

Image




Ukusan u salatama i slasticama

Avokado se  koristi za pripremu juha, salata ili kao prilog raznim jelima. Mnogi kuhari ga upotrebljavaju umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Vrlo je ukusan kada se pomiješa sa svježim bosiljkom, češnjakom, sokom od limuna i maslinovim uljem, pa prelije preko tjestenine ili kuhanog krumpira. Odlično se slaže i sa svim vrstama mesa, piletinom, mrkvom, krastavcima, zelenom salatom, narančom, celerom, rajčicom.

Probajte salatu od pola avokada, jedne rajčice i malo krupne morske soli. Napravite smoothie od  avokada, cimeta i kokosovog mlijeka. Možete napraviti i tost s avokadom. Ljubitelji povrća sigurno će uživati u kombinaciji avokada s malo kopra, rotkvicama i nekoliko kapi limunova soka. S obzirom da nema jaku aromu, odličan je i za pripremu poslastica. Od njega se rade ukusne kreme, voćne salate i sladoled. Kada se avokado ispasira mogu mu se dodati kokos, mlijeko, med, smokve, vanilija, cimet i razno začinsko bilje.



Salata od krastavaca i avokada

Sastojci:
1 krastavac
1 avokado
listovi metvice
limunov sok
20 g feta sira
2 jajeta
papar
morska sol
maslinovo ulje

Priprema:
Krastavac ogulite, nasjeckajte na kockice, posolite i ostavite da se malo ocijedi. Avokado nasjeckajte na kockice, prelijte  sokom od limuna, promiješajte. Metvicu sitno nasjeckajte i dodajte avokadu, dodajte krastavac, sol, papar, maslinovo ulje, i sve dobro promiješajte. Dobro ohladiti. Posuti feta sirom, ukrasiti kuhanim jajima, i poslužiti uz prepečen kruh.