7 začina koje bismo sve trebale imati kod kuće jer poboljšavaju okus jelima

Začini mogu dodati dozu raznolikosti jelima, bez obzira jesi li iskusna kuharica ili tek počinješ eksperimentirati u kuhinji

7 začina koje bismo sve trebale imati kod kuće jer poboljšavaju okus jelima

Sol i papar su temeljni začini koje stavljamo u gotovo svako jelo, ali ima i drugih začina koji mogu učiniti naša jela ukusnijim i dodati im malo drugačije okuse. Ovih sedam začina stvoreni su za brze, zdrave i ukusne obroke, i uz njih možeš jednostavno proširiti svoj kuhinjski repertoar.

Image

Vrijeme je za začine! Evo najboljih za uzgoj kod kuće

Kate Jenkins, blogerica koja stoji iza VeguKate, za portal Well+Good otkrila je kojih je sedam začina, po njezinom mišljenju, uvijek dobra investicija. 


Image


(FOTO: Pixabay) 

7 vrhunskih začina za zdrava i ukusna jela

1. Cimet 

"Cimet je moj omiljeni začin svih vremena", kaže Jenkins za. "Obožavam cimet jer se u medicini smatra začinom koji pomaže pojačanju cirkulacije i poboljšanju probave. Također, ljubiteljica sam cimeta zbog njegove sposobnosti da stabilizira šećer u krvi. Cimet stavljam u smoothieje, tijesto za slatkiše, zobene pahuljice i na vrh slatkog krumpira."


(FOTO: Pixabay) 

Image

2. Kurkuma

"Čak i moja mama uvijek ima kurkumu u svojoj kuhinji, i to s dobrim razlogom. Kurkuma je još jedan začin za koji je dokazano da  posjeduje protuupalne sposobnosti. Obožavam dodati kurkumu u toplo mlijeko, smoothie i stavljam je na piletinu prije pečenja. Možda zvuči čudno, ali kurkuma je moj omiljeni dodatak juhama“, kaže blogerica. 



(FOTO: Pixabay) 

Image

3. Čili u prahu  

"Uvijek tražim organsku verziju bez soli i bez šećera te je dodajem juhama, gulašima i marinadama“, kaže Jenkins.


(FOTO: Pixabay) 

Image

4. Crvena paprika 

"Nju uključujem u praktički svako jelo koje napravim!Crvena paprika daje nevjerojatan okus kokošjoj juhi, humusu, marinadama i jajima", objašnjava svoju ljubav prema crvenom začinu.


(FOTO: Pixabay) 

Image

5. Origano 

"Origano ne koristim samo za pizzu. On je moj tajni sastojak u umaku za špagete, juhama i svim talijanskim jelima, a čini čuda i u preljevima za salatu.Pored toga, origano sadrži antioksidante, kao i vitamine C, E i K u tragovima, folat, vitamin B6, željezo, kalcij, magnezij i kalij “, kaže.

Image


(FOTO: Pixabay) 

6. Kineska mješavina 5 začina 

Kineska filozofija o balansu yina i yanga u hrani temelj je za kinesku mješavinu pet začina (ili pet mirisa). Najčešće je to mješavina cimeta, komorača, klinčića, zvjezdanog anisa i bijelog papra. "To je jedan od mojih najdražih začina za marinade, pečeno meso, juhe, curry i pečeni slatki krumpir", kaže Jenkins.

7. Đumbir

"Ako nemam svježi đumbir pri ruci, đumbir u prahu je odlična zamjena. Obožavam ga zbog toga što ima protuupalna svojstva i sastojak je mnogih zdravih, ali i ukusnih jela", kaže blogerica. 

Image


(FOTO: Pixabay) 

Kako najbolje kombinirati začine

1. Cimet + đumbir + kineska mješavina 5 začina
"Ova mješavina je savršena za zobene pahuljice, pekmeze, palačinke i smoothieje."

2. Origano + čili u prahu + crvena paprika 
Pomiješaj ova tri začina i imaš savršenu pileću marinadu.

3. Đumbir + čili u prahu 
Pospi ovu mješavinu na losos prije prženja i tako će tvoj obrok bogat omega-3 masnim kiselinama mirisati savršeno.

4. Kurkuma + origano
Jenkins kaže da je ova mješavina začina idealana izbor za začininiti kuhanu cvjetaču.

5. Cimet + crvena paprika
Ovu kombinaciju ubaci u slatki krumpir i dobit ćeš savršeni slatko-kiseli okus. 

6. Crvena paprika + đumbir + cimet 
Za desert, Jenkins voli dodati ove vrhunske začine šalici tople čokolade za bogati okus zbog kojeg ćeš, nakon večere, sanjati slatke snove. 

Image


(FOTO: Pixabay)