Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Proljeće je tu

Posebna i lijepa - 10 proljetnih imena za djevojčice u koja smo se zaljubile

Očekuješ proljetnu bebu i još pritom djevojčicu? U nastavku smo izdvojile najljepša proljetna imena za curice - od cvijeća do imena iz mitologije

proljetna-imena.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Ako si trudna i ovog proljeća očekuješ djevojčicu, možda još uvijek nisi odlučila kako je nazvati i koje je ime savršeno za tu malenu osobu koja će postati najljepši 'dodatak' tvojoj obitelji. Želiš nešto posebno, nešto zvučno i lijepo, a možda i neko ime koje iza sebe krije neko posebno značenje. A ako će se djevojčica roditi na proljeće, onda su proljetna imena savršen izbor.

Image
Posebna kod nas

Tražiš ideje? Lijepa i 'neobična' imena za djevojčice i dječake

Bilo da je odlučiš nazvati prema nekom cvijetu ili prema božici iz grčke ili rimske mitologije čije je značenje imena blisko proljeću, izdvojile smo nekoliko posebnih proljetnih imena s kojima ne možeš pogriješiti. Tu su neka tradicionalna, kao i ona malo manje tradicionalna, a opet posebna i lijepa, koja će zasigurno pristajati tvojoj djevojčici.

Proljetna imena za djevojčice i njihovo značenje

  • Flora Flora je u rimskoj mitologiji božica proljeća, cvijeća i plodnosti, a u helenističko doba, često su ju poistovjećivali i s Afroditom, grčkom božicom ljubavi i ljepote. Ime Flora latinskog je porijekla i izvedeno od riječi "florus, florore", što znači cvjetajući, cvjetati.
  • Maja Maja je božica iz grčke mitologije, Plejada, planinska božica i božica polja. Najstarija je i najljepša Plejada, a povezuje se s proljećem i po njoj je nazvan peti mjesec u godini - svibanj, odnosno maj. U rimskoj mitologiji Maja je obično povezivana s boginjom zvanom "Maia Maiestas", kćeri Fauna, koja je bila boginja proljeća, prirode, biljaka i plodne zemlje.
  • Iris Iris je božica duge i glasnica bogova u grčkoj mitologiji, a također označava i cvijet ljubičasto-plave boje. U slobodnom prijevodu, ime Iris ima značenje "ona koja je sretna", "ona koja je lijepa kao cvijet", kao i "ona koja je obasjana svim duginim bojama".
  • Aurora Aurora je rimska božica svitanja, zore i jutra, a njeno ime znači "zora". Naziv "aurora" označava crvenkastu boju istočnog neba, koja se pojavljuje oko pola sata prije izlaska sunca, a samo ime Aurora je latinskog porijekla i znači "crvenilo neba u zoru".
  • Talata Talata ili Talo je grčka božica je proljeća, pupoljaka i cvjetanja te zaštitnica mladosti, a ime dolazi od grčke riječi "Thallô", što znači "ona koja donosi cvat".
  • Cvita Cvita je žensko ime domaćeg porijekla, najčešće korišteno u Dalmaciji. Značenje imena dolazi od imenice cvijet i savršeno je ime za sve djevojčice rođene u proljeće, kada sve cvjeta.
  • Violeta Violeta je ime latinskog porijekla, a njegovo se značenje krije u latinskoj riječi "viola" koja označava ljubičicu, ali i ljubičastu boju.
  • Neva Neva je žensko ime nastalo od izvedenice glagola venuti, odnosno "ona koja ne vene" i "ona koja je vječno mlada", a kratica je imena Nevena.
  • Kalina Kalina je ime izvedeno od istoimene biljke, kaline, čiji plodovi podsjećaju na ribizle. Ime je najraširenije u Bugarskoj, a na Bugarskom riječ "kalinka" znači "buba mara".
  • Dalija Dalija je ime latinskog porijekla, a izvedeno je od imena biljke dalija (dhalia), koja je kod nas poznata kao georgina. Dalia je također arapsko ime hebrejskog porijekla, a znači "nježna, vitka grana".
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.