Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Posebna kod nas

Tražiš ideje? Lijepa i 'neobična' imena za djevojčice i dječake

Odabir imena za bebu je uvijek poseban i zanimljiv proces za roditelje, a sve počinje od popisa imena koja im se sviđaju

profimedia-0315548428.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Možda uskoro u vašu obitelj stiže beba, trbuh raste, sve je više male dječje odjeće u ormarima, ali su i sve češće rasprave oko imena za dijete. Sigurno su u te razgovore uključeni obitelj i prijatelji jer svi vole razgovarati o imenima, posebno kada se radi o imenu bebe koju će uskoro upoznati.

Image
Novi život

'Nomen est omen': Imena za djevojčice i dječake koja znače 'sreća'

Obično roditelji u traženju idealnog imena za svoje dijete naprave, manji ili veći, popis pa onda neka imena uđu u uži izbor, a zatim dolazi i do odluke. Često se to do dogodi nakon što beba stigne na ovaj svijet jer roditelji nakon upoznavanja s tim čudesnim i slatkim bićem često imaju najbolji odgovor.

Kako bismo pomogli roditeljima u potrazi za imenom potražili smo neobična imena odnosno imena koja nisu toliko česta u našim krajevima. Naravno, vrlo su lijepa, a imaju i zanimljiva značenja, a o kojim se imenima točno radi pogledaj u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ženska imena

Amadea -lijepo ime za djevojčice portugalskog-španjolskog porijekla, a znači "ona koji voli/ljubi Boga".

Astrid - prekrasno nordijsko ime, a to je moderna verzija starog imena Ástríðr. Može značiti "božanska snaga, božanska ljepota ili impulzivna". Astrid je ime koje je stotinama godinama bilo popularno u norveškoj kraljevskoj obitelji.

Altea - ime grčkog porijekla, a znači "ona koja ozdravlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ester - ovo ime spominje se u Bibliji, a ovo je jedan od oblika tog imena (Esther, Estera). Ovo je bilo ime Židovke koja je postala supruga perzijskog kralja Artaxersa. Ima nekoliko značenja "zvijezda, tajna, sakrivena".

Eliana - Eliana je ime koje dolazi iz hebrejskog i originalno glasi Elijjáhu i znači "moj Bog je Jahve". Ellianna, Eliyanah i Elyana su samo neka od verzija ovog imena.

Kendra - je ime keltskog podrijetla, a ima posebno značenje "mudrost, ona koja zna".

Diva – dolazi od riječi djeva (djevojka) ili je skraćeno od starog hrvatskog imena Divna. Može dolaziti i iz latinskog jezika u kojem znači "božica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nia - ime irskog porjekla. Ovo je velška verzija starog irskog imena Niamh što znači "sjaj".

Selma - ovo je arapsko ime i znači "zdrava", ali i "sigurnost i mir". U svijetu je popularna verzija ovog imena - Salma. U ovim krajevima postalo je jako poznato krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća zbog ljubavne rock balade Bijelog dugmeta

Tilda - vrlo jednostavno i lijepo ime njemačkog porijekla. Dolazi od imena Matilda i znači "ona koja je snažna u boju".

shimmer fallback

Muško ime

Aidan - lijepo muško ime keltskog podrijetla, a znači "vatra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Edvin - ime je anglosaksonskog porijekla i znači "bogat prijatelj", također je vrlo često i na njemačkom govornom području.

Donat - ime je latinskog porijekla i znači "darovan". Sveti Donat je u osmom stoljeću bio zadarski biskup i diplomat te se slavi kao zaštitnik grada Zadra.

Lars - vrlo popularno ime u skandinavskim zemljama. Jedno od objašnjenja kaže da dolazi od latinskog izraza "lar, laris" što je bilo ime kućnih rimskih bogova, zaštitnika kuće pa odatle značenje "zaštitnik". Drugo objašnjenje kaže da dolazi od latinskog naziva za lovor i znači "okrunjen lovorom".

Jagor – Staroslavensko ime junaka, dječaka iz jedne od bajki iz zbirke "Priče iz davnina" hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Jaroslav – staro i vrlo često slavensko ime nastalo spojem riječi "jar" (sunčan) i "slava" te znači "u slavu proljeću, ljepota proljeća". Jaroslav se dovodi u vezu s imenom slavenskog boga proljeća i vegetacije Jarila.

Mak - ime koje se posljednjih godina počelo češće pojavljivati, a povezano je s poljskim cvijetom, makom.

Mauro - posljednih godina sve se češće pojavljuje, a ime je grčkog porijekla. Značenje imena dolazi od grčke riječi "mauroyn" u značenju potamnjeti, zamračiti.

Vigo - ovo je skraćena verzija imena Vigor, a ime je latinskog podrijetla i znači "životna snaga".

Vid – izvedeno iz latinskog jezika i znači "život". Ovo ime povezano je starohrvatskim bogom proricanja i ratne pobjede Svetovitom.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.