Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Istraživanje

Djeca nasljeđuju visinu od oca, a težinu od majke?

Ovo je prvi put da su znanstvenici doista uspjeli otkriti i objasniti učinke gena roditelja na djetetovu težinu i visinu

pexels-katie-e-3662910.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Znanstvenici tvrde da prehrana koja se temelji na cjelovitoj, kvalitetnoj hrani pomaže tvojoj bebi da maksimalno iskoristi svoje gene i naraste viša. Suprotno tome, loša prehrana može dovesti do nižeg rasta djeteta, ali i veću težinu u odnosu na roditelje. Ipak, jedna studija tvrdi da su visina i težina 'baštine' koje nasljeđujemo od roditelja.

Image
Spol djece

Znanost tvrdi: Zašto neke žene rađaju samo žensku, a neke samo mušku djecu

Viši očevi = viša djeca

Naša visina je rezultat oko 70 posto genetike i 30 posto okoline, tvrde znanstvenici. Ali postoji mnogo različitih gena koji svi sudjeluju u djetetovoj visini.

Žene općenito prestaju rasti s oko 15 godina, dok muškarci idu u visinu još oko tri godine. Iz tog su razloga muškarci obično viši od žena. A ako žene imaju višeg partnera, velike su šanse da će i njihova djeca biti viša. I suprotno, ukoliko žena ima nižeg partnera od sebe, djeca će biti niža. Istraživači iz bolnice Royal Devon i Exeter tvrde da će, što je otac viši, njihova djeca biti viša.

shimmer fallback

Očeva težina ima manji utjecaj na težinu djeteta

S druge strane, studije sugeriraju da otac s većom težinom vjerojatno nije razlog djetetove veće težine. Međutim, jedno drugo istraživanje sugerira da bi muškarci s viškom kilograma mogli utjecati na razvoj mozga djeteta i usporiti finu motoriku.

Višak kilograma kod majke može imati utjecaj na djecu

Tim iz kraljevske bolnice Devon i Exeter otkrio je da, suprotno očevima, majke utječu na njihovu djecu ako imaju višak kilograma. To se vjerojatno temelji na okolišu u maternici, jer će majke s prekomjernom težinom vjerojatno imati višu razinu šećera u krvi. Proučavali su oko 1.000 obitelji, istražujući težinu i visinu žena i muškaraca i njihove zajedničke bebe u prvim godinama života. Dr. Knight zaključuje da je težina majke jedan od ključnih čimbenika koji ima ogroman utjecaj na težinu buduće bebe.

shimmer fallback

Ovo je prvi put da su znanstvenici doista uspjeli otkriti i objasniti učinke gena roditelja na djetetovu težinu i visinu, a to je važan pokazatelj ukupnog zdravlja. Ovo znanje također može značiti da znanstvenici i liječnici mogu pomoći u osiguravanju rađanja djece u zdravoj težini u budućnosti, što je svakako dobra vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.