Misliš da si crna ovca u obitelji? To može biti jako pozitivno

Biti drugačija od ostatka obitelji uopće nije loša stvar

Kada čujemo da je netko crna ovca u obitelji, često pomislimo na nekoga tko je na neki način čudan, problematičan, ima problema sa zakonom ili nešto slično - takve osobe uglavnom povezujemo s negativnim konotacijama.

To u većini slučajeva ipak ne bude tako, a te crne ovce izdvajaju se po tome što su drugačije, ali najčešće u pozitivnom smislu.


Bilo da su to umjetnici rođeni u obitelji liječnika, ateisti rođeni u vrlo religioznoj obitelji, osobe koje otvoreno izražavaju svoje stavove u vrlo konzervativnoj obitelji ili čiji se stavovi uvelike razlikuju od stavova ostatka obitelji...


via Giphy


Kombinacija je bezbroj, a svaka crna ovca prepoznat će se u nekoj od njih. Ipak, biti drugačiji od ostatka obitelji ne mora biti ništa loše - evo zašto je dobra stvar biti crna ovca u svojoj obitelji

1. Slobodna si donositi vlastite odluke

Svi mi želimo negdje pripadati, ali ponekad, kako bismo se osjećali kao da negdje pripadamo, često moramo nešto žrtvovati. Kako bi te tvoji članovi obitelji prihvatili, često ćeš morati sakriti svoje pravo lice i nećeš moći raditi ono što ti želiš i što smatraš ispravnim. 

Ako si crna ovca i tvoja te obitelj ne prihvaća, to ti daje slobodu - možeš donositi svoje vlastite odluke bez da ikome moraš udovoljiti. Ne moraš raditi kompromise kada su u pitanju tvoje vrijednosti i uvjerenja i možeš ostati iskrena prema sebi - nitko te ne kontrolira. 


via Giphy

2. Različitost te udaljava od toksičnih ljudi

Osjećati se outsiderom u vlastitoj obitelji može biti bolan osjećaj, a ako zbog toga gotovo i nisi u kontaktu s njima, to na neki način može biti bolje za tebe

Kada te obitelj stalno kontrolira u želji da se uklopiš u njihove standarde i slijediš njihova uvjerenja, to se često može odraziti na tvoje mentalno zdravlje i na način na koji ti vidiš samu sebe.

Udaljavanje od takvih osoba stoga može biti dobra stvar za tebe. via Giphy

3. Neovisna si 

Kada si drugačija od ostatka svoje obitelji, to te uči da budeš neovisna. Ponekad ne možeš vjerovati članovima svoje obitelji kada ti žele pomoći da doneseš najbolju moguću odluku, jer će uvijek gledati svoje vlastite interese i ono što oni smatraju ispravnim. 

Zato ćeš naučiti osloniti se na sebe kako bi donijela važne životne odluke. Uz to, naučit ćeš kako se nositi sa svojim problemima, jer ćeš shvatiti da pomoć tvojih roditelja stvari može učiniti gorima i još ćeš više ovisiti o njima.  via Giphy

4. Snažnija si 

Neprihvaćanje od strane članova obitelji samo te može pripremiti za teške situacije s kojima ćeš se suočiti kasnije u životu. Ako u nečemu pogriješiš, nastavit ćeš dalje jer ćeš znati da te neće svi dočekati raširenih ruku.

Tvoja sposobnost da se izboriš za sebe i za ono u što vjeruješ neće ti dati da se slomiš, čak i u najtežim trenucima, a ako te netko kritizira, nećeš se dati omesti jer ćeš znati kako se suočiti s tim


via Giphy

5. Različitost te čini jedinstvenom

Ako tvoja obitelj misli da si čudna, to samo znači da vjerojatno nemate puno toga zajedničkog, ili da ih tvoja otvorenost zastrašuje. To su samo neki od razloga zašto žele da se osjećaš loše zbog svoje različitosti - ali to ne znači da se moraš promijeniti i da si u krivu. 

Te jedinstvene odlike koje te čine osobom koja jesi, a koje tvoja obitelj ne voli kod tebe, mogu ti uvelike pomoći da se uklopiš negdje drugdje, kod ljudi koji dijele iste interese kao i ti i koji vjeruju u iste stvari. 

Možda ćeš čak shvatiti da je ono što tvoja obitelj smatra čudnim zapravo normalno kod nekih drugih grupa ljudi. via Giphy

6. Hrabrija si

Izboriti se za sebe i za ono u što vjeruješ, bez da se prilagođavaš drugima, zahtijeva veliku hrabrost. To često znači da ćeš se morati suočiti s konstantnim kritikama, ismijavanjem, čak i razočarenjem tvoje obitelji, što će te učiniti puno hrabrijom nego što misliš. 

Čak i ako se odlučiš u potpunosti odmaknuti od svoje obitelji kako bi živjela mirnije i slobodnije - bit će ti teško, ali će samo dokazati koliko si hrabra. 


via Giphy

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.