Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Poradi na sebi

Ove tri rečenice pomoći će ti da postaneš najbolja verzija sebe

Tehnika samorazvoja ima raznih. Ponekad su toliko jednostavne, a učinkovite da je teško za povjerovati da mogu djelovati

pexels-negative-space-34072.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Neil Pasricha kanadski je autor knjiga o samorazvoju, poduzetnik, motivacijski govornik. Njegova predavanja možeš pogledati na platformi TED, a mi smo ti pripremile vrlo jednostavne, a učinkovite savjete ovog 41-godišnjaka koji će ti pomoći iskoristiti svoje potencijale, odvojiti važno od nevažnog i postići zadovoljstvo. Tehnika samorazvoja koju prakticira izvediva je u svakom trenutku i bilo gdje.

Pasricha ih je opisao u knjizi The Happiness Equation, navodeći kako su mu pomogli izvući se iz depresije i pretjeranog radoholizma - vrste ovisnosti poput svake druge. Sve se svodi na tri rečenice koje bi trebala svakodnevno ispisivati i nadopunjavati. Naravno, to nećeš činiti ofrlje, samo da odradiš zadatak, već ćeš se tih par minuta u danu fokusirati na njih i upotpuniti ih iskrenim odgovorima.

Image
Psihološka caka

Želiš li biti psihički jaka i produktivna, prestani se ovako obraćati sebi

Nakon nekog vremena, kada ih budeš čitala, vidjet ćeš kako se tvoj pogled na svijet i odnos prema sebi mijenja i kako rasteš. Ova tehnika samorazvoja sasvim je besplatna, bezazlena, a može ti donijeti puno toga dobroga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Danas ću se usredotočiti na..."

U trenucima preopterećenja obvezama i poslom, Pasricha je počeo svakodnevno ispisivati na papir prioritete. Ne samo da mu je postalo jasnije što treba činiti, već je i goleme projekte sveo na naredne korake i tako ih učinio puno jednostavnijim za rješavanje.

"Ova praksa pomogla mi je da uvedem reda u svoje dane, ali i u svoje misli. Pod prioritete nisu išli samo zadaci vezani uz posao, već i desetominutna šetnja nakon ručka. Zapisivanje prioriteta oslobodit će te golemog pritiska zbog brojnih obveza, koji te može paralizirati", kaže za Inc.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

"Zahvalna sam na…"

Koliko god ti prva rečenica pojednostavila svakodnevicu, ljudski mozak sklon je pretjerano se brinuti i komplicirati stvari ,što dovodi do anskioznosti i negativnog pogleda na svijet, a to pak troši energiju koju bi mogla usmjeriti na nešto konstruktivno. Na sreću ,postoji vrlo jednostavno rješenje za ovaj problem. Kao što u teretani ili u sobi na prostirci vježbaš mišiće, tako u mislima možeš, i trebala bi, vježbati zahvalnosti, naučiti se pozitivnom pogledu na život.

Nakon serije trbušnjaka, uzmi u ruke olovku i papir i dovrši rečenicu: "Zahvalna sam na..." Što odgovori budu konkretniji, to će vježba biti učinkovitija. Ako svakodnevno budeš ispisivala kako si zahvalna na obitelji, poslu i zdravlju (naravno, to se podrazumijeva), nećeš se pomaknuti daleko. Piši konkretnije stvari poput: "Zahvalna sam na prekrasnom zalasku sunca danas" ili "...što sam na TV-u naletjela na odličan film".

"Pustit ću od sebe..."

Dokazano je da, što smo sposobniji oprostiti sebi i drugima pogreške i neuspjehe, to će nam biti bolje. Ostaviš li u prošlosti ono čemu je u prošlosti mjesto imat ćeš više energije za nove stvari, a i više prilika će ti se otvarati. Postat ćeš psihički jača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Otpuštanje možeš slikovito gledati kao oslobađanje iz okova. Prestani si zamjerati, oprosti sama sebi to što te muči, možda i godinama. Oprosti i drugima.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.