Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Psihološka caka

Želiš li biti psihički jaka i produktivna, prestani se ovako obraćati sebi

Psihološki trik sastoji se u tome da samo zamijeniš riječi kojima se sebi obraćaš. Nevjerojatno, koliku snagu ima ono što govorimo sami sebi

pexels-vinicius-wiesehofer-1130624.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Kako razgovaraš sa sobom, odnosno kako se sama sebi obraćaš kada si suočena s izazovnom ili teškom situacijom ili te pak neki događaj jako uznemiri ili te netko naljuti? Govoriš li si kako nemaš sreće, pitaš li se zašto baš uvijek tebi ili u panici u sebi ponavljaš kako ne znaš što učiniti? Ako si odgovorila potvrdno na ova pitanja, dobra je vijest kako malim korekcijama u svom mentalnom vokabularu možeš jako puno utjecati na jakost psihe, učiniti samu sebe mentalno snažnom osobom koja se može uspješno nositi s izazovima koje pred nju stavlja život.

Image

Mali psihološki trikovi uz koje možeš ostaviti dobar dojam na svakom razgovoru za posao


Prije svega, kada razmišljaš o problemu s kojim si suočena, ne razmišljaj u "ja" formi, odnosno ne ponavljaj "ja ovo", "ja ono". Iskušaj ovaj psihološki trik. Korištenjem neke druge riječi, stvorit ćeš si priliku da mentalno iskoračiš iz problema, odnosno da sagledaš širu sliku, shvatiš da i druge muče iste stvari. Pogled sa strane na problem pomoći će ti pronaći rješenje.

shimmer fallback


Možda ti ovo zvuči smiješno, ali znanstveno je potkrijepljeno. Naime, na Sveučilištu Ohio provedeno je istraživane, a potom i objavljeno u časopisu Psychology Today, koje je potvrdilo učinkovitost spomenute metode. Naime, pokazalo se da mentalni odmak kojeg postižeš distanciranim obraćanjem sebi, odnosno obraćanjem sebi u drugom licu, pomaže ti da se odvojiš od svoje negativne emocionalne reakcije i bistre glave razmisliš o svemu te poduzmeš potrebne korake.


U praksi to bi značilo ovo: Kada se suočiš s problemom, nemoj se pitati: "Što mi je činiti?", već sebe upitaj kao da pitaš frendicu: "Kako planiraš riješiti ovaj problem, Ivana? "(koristi svoje ime). Ako ti je to ipak previše, zamisli kako bi problemu pristupio vanjski promatrač i stavi se u njegove cipele.

Ova metoda, osim što će ti pomoći da se uspješno nosiš s izazovima, učinit će te mirnijom i jačom osobom, a i pomoći ti da se dobro nosiš s ljutnjom i tugom.

Prebacivanjem iz "ja" u "ti" formu, mentalno uzimaš odmak od situacije, sagledavaš širu sliku, imaš hladnu glavu i postaješ psihički jaka i učinkovita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.