Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Promjene dnevnog ritma

Kada je vrijeme da dijete prestane spavati tijekom dana?

Stručnjaci su objasnili kada je vrijeme za promjenu. Nije svako dijete isto, pa moraš pratiti znakove koje ti pokazuje

profimedia-0253356251.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Kad se dijete rodi, većinu prve godine života provest će u spavanju. Ono je vitalno za djetetov mentalni i tjelesni razvoj tijekom rane faze živote, objašnjava pedijatar dr. Daniel Lewin. Kako dijete raste, doći će do faze kada će spavati oko dva sata tijekom dana. Ova rutina traje neko vrijeme, dok dodatno jutarnje spavanje nestaje negdje između 12. i 21. mjeseca djetetovog života.

Image
Socijalna vještina

Djeca trebaju naučiti važnu vještinu koja će im trebati cijeli život - umijeće neslaganja

Kada djeca prestaju spavati popodne? Odgovor na ovo pitanje ovisi od djeteta do djeteta, ali stručnjaci su objasnili neke opće smjernice.

Znakovi da je dijete spremno za promjene

Istraživanja pokazuju da mnoga djeca prestaju spavati tijekom dana u dobi od četiri godine, ali neki stručnjaci kažu da je to prerano. "San tijekom dana važan je za djecu predškolske dobi, kroz cijelo vrtićko razdoblje", kaže savjetnica za roditeljstvo dr. Jodi Mindell, autorica knjige "Sleeping Trough the Night".

Ako dijete lako zaspi tijekom dana, vjerojatno mu je još potrebna ta rutina. No nekoj djeci možda ne treba spavanje nego im je dovoljan samo tiši odmor, kaže Elizabeth Pantley, autorica knjige "The No-Cry Nap Solution".

Znakovi koji pokazuju da djetetu više nije potrebno popodnevno spavanje

Stabilno ponašanje - Ako dijete ima stabilno ponašanje tijekom dana, od jutra do mraka, čak i užurbanim danima onda mu ne treba dnevni san. Odnosno ako se ne događaju ispadi u ponašanju jer je propustilo popodnevni san.

Problemi s uspavljivanjem. - Dijete neće zaspati tijekom dana iako legne. Trebaš imati na umu da ako se dijete opire spavanju, ali i dalje drijema sat ili dulje još nije spremno na odbacivanje popodnevnog sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Popodnevno spavanje loše utječe na cjelokupnu rutinu spavanja. Ako dijete spava popodne, a teško mu je zapasti navečer onda je možda vrijeme za ukidanje dnevnog spavanja. Možda mu treba puno vremena za zaspi ili se može ranije buditi.

shimmer fallback

Navečer puno lakše zaspi ako nema popodnevnog spavanja. Dijete ne spava preko dana, odlazi u krevet na vrijeme i dobro spava cijeli noć jedan je od znakova da mu ne treba više popodnevno spavanje.

Pravilno napreduje - Dijete lako uči nove stvari i ima dobro razvijenu pažnju za svoju dob. Nema česte prehlade i zdravo je, a to su sve znakovi da je vrijeme za novo razdoblje.

Nekoliko savjeta za lakši prelazak na novu rutinu:

Misliš li da je tvoje dijete spremno za prestanak spavanja tijekom dana? Uz ovih nekoliko savjeta cijeli proces bit će lakši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Potakni dijete da vrijeme koje je provodilo spavajući sada odmara - otprilike sat vremena može čitati, slušati glazbu ili bojiti. To će mu omogućiti da predahne i opusti se. Neki stručnjaci predlažu da se ove vrijeme uvrsti u redovnu rutinu.

Ne treba naglo ući u novu rutinu - djetetu je vjerojatno potrebno razdoblje prilagodbe i potpuno je u redu ako ponekad odspava i tijekom dana. Ovo prijelazno razdoblje može trajati tjednima i mjesecima.

Ako navečer ranije postaje umorno potrebno je pomaknuti i vrijeme odlaska na spavanje. Također trebati pratiti spava li dijete dovoljno kako bi se mogao stvoriti novi raspored, a ako je potrebno, možeš o svemu razgovarati s pedijatrom.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.