Budi najbolja verzija sebe.
Metaboličko zdravlje

Sagorijevanje masnoća: Pomažu li kava i zeleni čaj zaista ubrzati metabolizam?

Bezbroj puta čule smo i čitale o temama poput čarobnog utjecaja određene hrane i napitaka na metabolizam, ali koliko su te tvrdnje točne?

Navodno živimo u svijetu u kojem dijete više nisu jedna od gorućih tema svake sezone. Brojenje kalorija više nije u trendu, sada su u fokusu holistički ciljevi fitnessa. A jedan od njih je poticanje, odnosno ubrzavanje metabolizma.

Umjesto da obećavaju da će sagorjeti gomilu tjelesnih masti, treninzi i suplementi danas se odnose na poboljšanje metaboličkog zdravlja kako bi tvoje tijelo koristilo gorivo što je moguće učinkovitije. Zato je toliko mnogo ljudi opsjednuto HIIT treningom: to bi trebao biti najbolji trening za ubrzavanje metabolizma u najkraćem vremenskom razdoblju i za održavanje tijela da sagorijeva energiju dugo nakon završetka treninga.

Ali što je s hranom? Bezbroj puta čule smo i čitale o temama poput čarobnog utjecaja određene hrane i napitaka na metabolizam, ali koliko je to točno?

Budi najbolja verzija sebe.

Krenimo od osnova. Metabolizam je niz kemijskih reakcija osmišljenih da pretvore hranu u energiju i riješe se otpada. Imati pojačan ili ubrzan metabolizam znači biti u mogućnosti brzo pristupiti energiji iz hrane i učinkovito se riješiti otpada.

Usporen metabolizam, s druge strane, ima suprotan učinak. Žene sa sindromom policističnih jajnika često su upozorene da njihovo stanje može ometati njihovu metaboličku učinkovitost, zbog čega povećana tjelesna masnoća može biti čest simptom.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.