Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Mala kožna jakna kao zvijezda poslovnog odijevanja

Zadnjih tridesetak godina kožnata jakna izdignula se od komada namijenjenog određenim subkulturama ili vojnicima

Mala kožna jakna kao zvijezda poslovnog odijevanja
Budi najbolja verzija sebe.

Svaki ozbiljan stilist reći će vam da svaka mudra obožavateljica mode i trendova u svome ormaru mora imati, uz neizostavnu malu crnu haljinu, barem jednu kvalitetnu jaknu od prave kože.

Kožna jakna, odjevni komad koji se jednako lako može odjenuti na potpuno ležernu, sportsku odjeću ili primijeniti u vrlo chic kombinacijama, dakle uz haljine, suknje, visoke potpetice… Iako je još do prije nekoliko desetljeća imala isključivo subkulturalne i avanturističke konotacije, danas – mudro kombinirana s drugom odjećom – mala kožnata jakna može biti i zvijezda vašeg poslovnog ili čak večernjeg odijevanja. Njezina je prednost primjenjivost tijekom cijele godine; zimi je nosiva ispod kaputa, a ostatak godine kao glavna obrana od hladnoće.

Zadnjih tridesetak godina kožnata jakna izdignula se od komada namijenjenog određenim subkulturama ili vojnicima, te postala omiljen objekt eksperimentiranja svih vodećih modnih dizajnera. I u predstojećoj sezoni kratka, duga, pravilno ili nepravilno krojena, crna ili u bilo kojoj drugoj boji, kožnata jakna zvijezda je modnih pista.


shimmer fallback


Njezini se modni počeci vežu uz početak 20 stoljeća, te prve avijatičare kojima su koža s vanjske strane, a krzno s unutarnje strane jakne pružali najbolju moguću zaštitu od vjetrova i hladnoće u tada još otvorenim letjelicama, bez zatvorenih kabina. Do Drugog svjetskog rata još je uvijek bila promatrana prije svega kao praktičan predmet i poznata pod nazivom ‘bombarderska jakna’.

No, u drugoj polovici 20. stoljeća kožnata jakna u različitim oblicima i krojevima postiže legendarni status, ponajviše zahvaljujući Hollywoodu. Najzaslužniji za njezin ulazak u svijet neizostavnih predmeta stila glumačke su zvijezde 1940-ih i 1950-ih, a ponajviše Jimmy Stewart (‘Night Passage’, 1957.) koji je doista tijekom Drugog svjetskog rata u takvoj jakni upravljao američkom eskadrilom.

Zahvaljujući njemu, taj predmet postao je sinonim za hollywoodske pustolove i avanturiste. Trend se nastavio s Garyjem Cooperom u legendarnom filmu ‘Kome zvono zvoni’, sve do Harrisona Forda u serijalu ‘Indiana Jones’. Kožnata jakna postala je predmet koji oblikuje i odaje čvrst, nekomformistički karakter, obvezna za sve koji žele biti cool. A taj ‘cool’ najbolje je utjelovio Marlon Brando u crnoj motociklističkoj jakni u filmu ‘Divljak’ iz 1953. godine.

Mnogo je primjera snažnog utjecaja kožnate jakne na pop-kulturu druge polovice 20 stoljeća, a jedan od značajnijih za modne trendove napravio je film ‘Terminator’ u kojemu robot T-800 nosi kožnatu jaknu dugu do polovice listova. Uz brojne junake koji su kasnije širili pravdu u tim kožnatim kaputima, ipak se ističu likovi iz ‘Matrixa’, posebice Keanu Reeves. Suprotnost njima donio je Brad Pitt koji je u legendarnom ‘Klubu boraca’ nosio kratku kožnatu jaknu smeđe boje.

Ostatak tekstva pročitajte OVDJE.


Izvor: Lider.media
Foto: Zara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.