Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Grace Kelly - modna ikona bez premca: Kontroverzna glumica i kneginja čiji nas stil i danas inspirira

Bezvremenski stil i elegancija glumice Grace Kelly desetljećima su inspiracija brojnim dizajnerima, a mi ti donosimo kratki pregled života, ali i modnih izdanja ove holivudske dive koja se smatra jednom od najvećih fashion ikona 20. stoljeća

Grace Kelly - modna ikona bez premca: Kontroverzna glumica i kneginja čiji nas stil i danas inspirira
Budi najbolja verzija sebe.

Diva starog Hollywooda, Hitchcockova muza i jedna od najljepših žena svih vremena, Grace Kelly, vječna je glumačka i fashion inspiracija. Ova plavokosa glumica iznimno zamimljivog života intrigira tabloide već desetljećima, a i dalje ju se smatra modnom ikonom bez premca.

Kao Amerikanka, Grace Kelly je postala prva pripadnica europskog plemstva s tog kontinenta, kao i prva slavna osoba koja se udala u neku od plemićkih kuća Europe. Svjetsku slavu stekla je svojom ulogom u filmu „Točno u podne“, a danas ju pamtimo ponajviše po ulogama hladnih plavuša u filmovima Alfreda Hitchocka. „Nazovi M radi ubojstva“, „Prozor u dvorište“ i „Držite lopova“ samo su neki od slavnih filmova na kojima je Grace Kelly radila, a koje filmski stručnjaci i danas smatraju vrhunskim kinematografskim ostvarenjima.

Iako je kasnije osvojila Oscara, Grace Kelly unatoč svoj svojoj slavi, bogatstvu i uspjehu nikada nije uspjela zadobiti odobravanje svoje obitelji za njezino bavljenje glumom. Naime, ova ljepotica je odrasla u konzervativnoj bogatoj irskoj obitelji, a njezin je otac do svoje smrti tvrdio da je gluma samo stepenicu bolja od prostitucije. Obitelj slavne glumice željela je da ona postane sportašica i olimpijka, a ne ikona zlatnog Hollywooda.  Iako je Grace Kelly zapravo bila glumački aktivna tek 6 godina, jer je svoj prvi debi ostvarila 1951., da bi se na kraju 1956. na vrhuncu slave povukla iz svijeta filma, njezine uloge ostale su upisane u povijest američke kinematografije kao vrlo upečatljive.


Te 1956. Grace je snimila svoja posljednja dva filma, „Labud“ i „Visoko društvo“, nakon čega je zbog ljubavi prekinula svoju uspješnu karijeru kako bi se udala za monegaškog kneza Reinera III. Grace se tako iz SAD-a preselila u Monako, što je kasnije požalila.

Ta neobična ljubavna priča između holivudske glumice i jednog kneza započela je 1955. kada su se upoznali na filmskom festivalu u Cannesu. Iako je Grace Kelly u trenutku upoznavanja bila u vezi s francuskim glumcem Jeanom-Pierreom Aumontom, kneza Reinera to nije spriječilo da priđe plavokosoj glumici i pozove ju na večeru. Nakon tih prvih susreta par se počeo redovito dopisivati, a kada su se sljedeći puta vidjeli u SAD-u, knez je Grace i zaprosio. 


Grace Kelly i Rainer III. vjenčali su se 18. travnja 1956. godine u Monaku pred tri tisuće uzvanika i brojnim televizijskim kamerama. Procjenjuje se da je njihovo vjenčanje pratilo oko 30 milijuna ljudi diljem svijeta, a Graceina vjenčanica ostala je upisana u modnu povijest kao fashion trenutak vrijedan pamćenja. Par je u braku dobio troje djece, a Grace je postala kneginjom od Monaca. Unatoč bračnoj i obiteljskoj sreći iz njezina je dopisivanja i dnevnika poznato kako je žalila za svojim prošlim životom te da se teškom mukom odrekla profesionalne karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.


Danas ovu divu koja je poginula u automobilskoj nesreći 1982. pamtimo po sjajnim glumačkim ostvarenjima, ali i kao modnu ambasadoricu koja je popularizirala brend Hermès, uvijek odisala ženstvenošću i elegancijom, a zbog toga je od 1960. do danas stalno proglašavana jednom od najbolje odjevenih žena svih vremena.

Tijekom godina su postavljana izložbe posvećene isključivo modnom izričaju ove velike dame, a 2006. je po prvi puta za javnost bila izložena i njezina vjenčanica.  2010. je u londonskom Victoria and Albert muzeju postavljena retrospektiva svih njezinih najpoznatijih modnih kombinacija.

Danas dizajneri poput Tommyja Hilfigera i Zaca Posena tvrde da im je ona i dalje muza, a njezin je svjež, prirodan izgled inspiracija mnogim ženama diljem svijeta. Kako bi se i sama uvjerila da se radi o glumici iznimne ljepote  i stila, izdvojile smo neka njezina blistava fashion izdanja.

Uvijek elegantna Grace Kelly

Njezin stil i dalje inspirira modne dizajnere

Bila je i ostala poznata po opuštenom i prirodnom make-upu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kao hladna plavuša se proslavila u filmovima Alfreda Hitchcocka

Grace Kelly je bila utjelovljenje sofisticiranosti 1950-ih

Poznato je da je jako voljela francuske modne kuće, osobito Dior

Grace kao kneginja od Monaka za svoju desetu godišnjicu braka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ova holivudska diva voljela je i "reciklirati" svoje svečane haljine

Haljine zvonolikog kroja bile su omiljene slavnoj glumici

Grace je čak i u najležernijim izdanjima bila elegantna

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.