Budi najbolja verzija sebe.
Kraj ljubavi

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih parovi potpisuju papire za razvod

Zbog čega parovi odustaju od ljubavi i braka? Stručnjakinja objašnjava koji su najčešći razlozi za prekid odnosa

Sve češće svjedočimo razvodima, a parovi se rastaju bez obzira radi li se desetljećima zajedničkog života ili o samo nekoliko godina. U Hrvatskoj prosječan brak traje skoro 15 godina, a svaki treći brak završi razvodom. Najviše brakova prekida se između treće i pete godina nakon vjenčanja, te između sedme i desete godine braka.

Što to tjera parove da potpuno odustanu od zajedništva? Dobra vijest za one koji se osjećaju nesretno ili frustrirano u braku je da se svi parovi bore s istim problemima. Prema riječima psihoterapeutkinje i autorice Esther Perel i sretni i nesretni parovi imaju iste probleme. Način na koji parovi funkcioniraju i povezuju se jedno s drugim određuje hoće li veza napredovati ili prekinuti se.

Kad se muškarac i žena okrenu jedno prema drugom s ljubaznošću, razumijevanjem i empatijom, mogu izdržati i najgore oluje. No, kada se jedno prema drugom ponašaju s prezirom, obranom i sumnjom, bračna budućnost ne izgleda pozitivno. A ovo su, prema stručnjakinji, neki od razloga koji na kraju "natjeraju" ljude da popišu papire za razvod.

Budi najbolja verzija sebe.

Nevjera

Prevara je jedan od glavnih pokretača razvoda. U današnjem svijetu postoje različite prevare. Zbog društvenih mreža puno se više komunicira, ali se i puno lakše oživljavaju različiti odnosi i stvaraju emocionalne veze.

Prema Perel, nevjera je jedna od najvećih izdaja s kojom se brak može suočiti. Za neke parove brak će prestati zbog afere koja je trajala samo jednu noć, a za druge će to biti veći prekršaj. No, izgubljeno povjerenje u slabom braku može biti smrtna presuda za vezu.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.