Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Bivši u mislima

Bivši ti se mota po glavi? To može imati i pozitivnih strana za tvoju sadašnju vezu

Nikako ne možeš bivšeg izbaciti iz glave i zbog toga osjećaš krivnju, s obzirom na to da si u novoj i sretnoj vezi? Ne brini

pexels-cottonbro-studio-6491484.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Spominjanje bivšeg i uopće razmišljanje o njemu, nešto je što bi trebala ostaviti u prošlosti želiš li ga zaboraviti i krenuti dalje, osobito ako je nova ljubav na vidiku, opća je preporuka i nešto što zdrav razum nalaže.

Image
Kad prođe zaljubljenost

Muškarci otkrili: Pet najvećih pogrešaka koje žene rade u ljubavnim vezama

No, prema nedavnoj studiji, ova nepopularna mentalna aktivnost mogla bi iznjedriti i nešto dobro za tvoju aktualnu ljubavnu vezu. Objavljena je u European Journal of Social Psychology lani u listopadu te objašnjava kako romantična sjećanja utječu na trenutne veze, usredotočujući se na "potencijalni pozitivan utjecaj".

shimmer fallback

U nastavku otkrij kako izvući najbolje iz toga što ti se bivši mota po glavi te se osloboditi nepotrebnog osjećaja krivnje. Vrijeme će već učiniti svoje i on će ishlapiti, no dok se to ne dogodi iskoristi trenutno stanje i u nastavku provjeri nekoliko pozitvnih stvari koje razmišljanje o bivšem partneru donosi za tvoju sadašnju vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iznenađujući rezultati studije

Kako bi utvrdili kako prošla veza može osnažiti sadašnju vezu, psiholozi sa Sveučilišta u Kansasu proveli su istraživanje na ukupno 167 volontera. Od ispitanika se nije tražilo da kontaktiraju ili razgovaraju s bivšim, već da razmišljaju o prošloj vezi, fokusirajući se na nostalgična sjećanja, odnosno lijepe trenutke.

Potom su upitani koliko su zadovoljni u svojoj aktualnoj vezi, o ljubavi koju osjećaju prema sadašnjem partneru i koliko su motivirani da ostanu u vezi. Zanimljivo je da je razmišljanje o sjećanjima na bivše poboljšalo osjećaje sudionika u sva tri područja. "Lijepa nostalgična sjećanja na prošle veze podsjećaju ljude na pozitivnost romantičnih veza", napisali su znanstvenici u zaključku studije, piše Daily Mail. "Otkrili smo da je to dovelo do povećanja percipirane kvalitete trenutnih partnerstava", dodaju, ne krijući iznenađenje.

shimmer fallback

Samorefleksija

Sigurno si se i sama nakon izvjesnog vremena od prekida uhvatila kako razmišljaš: "Ne mogu vjerovati da sam izlazila s tom osobom". Svi mi rastemo i učimo, a kada prepoznaš ovaj napredak, sasvim je prirodno osjećati više samopouzdanja i biti sigurnija u svoje odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U studiji je samorazvoj identificiran kao "potencijalni temeljni mehanizam" za pozitivne učinke nostalgičnih sjećanja na bivšeg. Znanstvenici su to istražili pitajući dobrovoljce o tome koliko misle da su napredovali nakon posljednjeg prekida, odnosno uspoređujući prethodnu i novu vezu. Zreliji ispitanici (pritom mislimo emotivno zreliji) izjavili su da više cijene svog trenutnog partnera te su motiviraniji u nastojanju da nova veza uspije.

shimmer fallback

Nije za svakoga

No, razmišljanje o prekidu za neke može biti vrlo teško. "Lijepa, nostalgična sjećanja mogu potaknuti omiljena pjesma ili film koje ste skupa gledali. Ako je prekid prethodne veze bio previše bolan, ljudi će se automatski opirati prisjećanju, što je sasvim u redu. Ne treba forsirati", zaključuju znanstvenici, poručujući ti da se ne igraš vatrom, odnosno ako je još uvijek sjećanje na bivšeg prebolno, da ga ne potenciraš.

shimmer fallback

Nostalgija

Ovo nije prvi put da je nostalgija identificirana kao način poboljšanja kvalitete odnosa. U siječnju 2022. studija pod naslovom "romantična nostalgija kao izvor zdravih odnosa" objavljena je u Journal of Social and Personal Relationships. Autori studije napisali su da nostalgija, općenito, ima psihološke prednosti, ali nisu se fokusirali na romantični odnos, kao ova nedavna studija.

Znanstvenici su romantičnu nostalgiju definirali kao prošla iskustva podijeljena sa sadašnjim partnerom. Prisjećanje na bivšeg partnera, u razgovoru sa sadašnjim, povezano je s većom predanosti vezi, zadovoljstvom i bliskošću, zaključuju autori studije. Razgovarati o bivšem bez gorčine te se prisjećati lijepih trenutaka bez žaljenja, znak su da si ga preboljela i da si spremna na novu vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.