Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Odluka nije laka

Razmišljaš o prekidu? Ovo je pet važnih pitanja koja si trebaš postaviti

Ponekad je zaista teško shvatiti je li bolje prekinuti vezu ili pak ostati u njoj, a terapeuti za odnose ističu da je važno postaviti si ova ključna pitanja prije donošenja konačne odluke

priscilla-du-preez-ZxMASvRPEn4-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Prekidi su uvijek teški i bolni, no u mnogim situacijama su oni neizbježni ili su jedini način za postizanje osobne sreće i blagostanja.

Image
Poradi na sebi

Ako se ovako ponašaš prema partneru- vjerojatno si ti izvor problema u vezi

Razloga za prekid može biti jako puno, a ponekad je najbolje da svatko ode na svoju stranu ako se veza ne može spasiti. Ako je veza toksična ili je prisutan neki oblik nasilja, prekid je najbolje rješenje. Možda partner ne ispunjava tvoje potrebe ili se vaše životne vrijednosti previše razlikuju ili pak ste počeli željeti različite stvari.

Prema mišljenju stručnjaka za odnose, prije nego donesemo odluku o prekidu, trebali bismo si postaviti nekoliko važnih pitanja, a u nastavku doznaj koja su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Postoji li u vezi neki oblik nasilja?

Veza koju uključuju bilo kakav oblik nasilja, bilo fizičkog ili emotivnog, zahtijevaju hitnu reakciju i odlazak kod psihologa. Ako te partner zlostavlja ili maltretira na bilo koji način, nemoj se dvoumiti i prekini vezu te zatraži stručnu pomoć. Ako nisi sigurna da li je tvoja veza nasilna, razmisli o tome kako se partner prema tebi ponaša. Vrijeđa li te, ponižava, kritizira ili naziva pogrdnim imenima? Ili možda koristi tehnike zastrašivanja i prijetnji? Takvo ponašanje nije prihvatljivo stoga ga nemoj trpjeti. U zdravom odnosu nije prisutno nasilje, a partneri se međusobnu poštuju i podržavaju.

shimmer fallback

Sprečava li te tvoje mentalno zdravlje da jasno sagledaš situaciju?

Ako imaš problema s mentalnim zdravljem te patiš od anksioznosti ili sličnih problema, možda ti je teško shvatiti je li veza dobra ili ne. Možda ostaješ u lošem odnosu jer imaš nisko samopoštovanje te misliš da nisi zaslužila boljeg partnera. Takva vrsta iskrivljenog razmišljanja u kombinaciji s niskim samopouzdanjem može učiniti da ti se ostanak čini kao jedina opcija. Ako si pretjerano zabrinuta za budućnost ili se bojiš samoće, možda te muči tjeskoba. Kako upozoravaju psiholozi, pretjerana zabrinutost je karakteristični simptom anksioznih poremećaja. Ako se često osjećaš depresivno, svakako razgovaraj s psihoterapeutom jer će ti to pomoći da realnije i racionalnije sagledaš svoje odnose pa tako i romantičan odnos s partnerom.

shimmer fallback

Jesi li u vezi zbog ljubavi ili radi obaveze?

Ljubav nije obaveza, nego dar. Ako ostaješ s partnerom samo zato jer osjećaš da mu to duguješ, to znači da njegove potrebe stavljaš ispred svojih i to su pogrešni razlozi za ostanak u vezi. Zdrav ljubavni odnos je onaj u kojem si s nekim jer to želiš, a ne jer to trebaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Koje su tvoje potrebe i vrijednosti?

Govoreći o tome što je najbolje za tebe, važno je imati na umu da ne trebaš nužno imati 'dobar' razlog za prekid veze - to jednostavno može biti nezadovoljavanje tvojih potreba. Generalno, ako se osjećaš ogorčeno ili kao da te partner ne cijeni dovoljno, velike su šanse da određene potrebe nisu zadovoljene, stoga je nužno shvatiti koje se temeljne vrijednosti kriju iza određenih potreba. Kada to shvatiš, moći ćeš odlučiti jesu li sukobi između tebe i tvog partnera rješivi ili pak je bolje da svatko ode na svoju stranu.

shimmer fallback

Jesu li razlike između tebe i partnera nepremostive, čak i kad su u pitanju male stvari?

Jednom kada identificiraš koje su tvoje potrebe kad je riječ o odnosima, onda ćeš moći shvatiti i koje si razlike spremna tolerirati, a koje ne. Kod nekih parova temeljne vrijednosti previše se razlikuju da bi veza mogla funkcionirati. Nitko se cijelo vrijeme ne može osjećati zadovoljeno, no jako je važno prilagoditi svoje potrebe i očekivanja jer je to neizbježan dio zdravog i kvalitetnog odnosa. Ako se tijekom konflikata između partnera neprestano ponavljaju isti obrasci, velike su šanse da postoje neke nepomirljive razlike pa je u tom slučaju možda bolje prekinuti odnos.  

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.