Jedan ili više partnera?

Kći Willa Smitha kaže da prakticira 'višeljublje' . Znaš li što je to?

Kći slavnog Willa Smitha priznala je kako ne vjeruje u monogamiju što je pokrenulo zanimljiv dijalog

Kada sagledamo razloge zbog kojih parovi najčešće prekidaju, nevjera je visoko na popisu. Mnoge od nas same smo bile žrtve nevjere, a možda se našle i na drugoj strani, što za većinu odnosa znači prekid. Rješenje ovog problema mlada Willow Smith vidi u višeljublju odnosno poliamoriji.

Kći glumca Willow Smith u talk showu s jednako slavnom majkom i bakom priznala je kako prakticira višeljublje. Iako znamo da je mlada pjevačica često pokazivala kako vodi nešto drugačiji način života od prosječne osobe, ova činjenica je i dalje iznenadila mnoge. Također, mnogi nisu niti upoznati s konceptom višeljublja.

U takvim odnosima jedna osoba ima više intimnih partnera koji su međusobno upoznati sa situacijom i pristaju na takve odnose. Često su osobe u takvim odnosima sve u vezi, a za razliku od poligamije ne radi se o slučaju kada su dvije osobe u braku, ali su istovremeno u odnosima s drugim osobama. Ovaj koncept nije nov, prakticirali su ga i Stari Grci te Rimljani i Egipćani, no u modernom svijetu monogamija je postala zlatni standard.

Willow je pobliže objasnila kako je upravo nevjera koja raskida mnoge brakove i veze razlog zašto se upušta u ovakve odnose u kojima se takva opasna varijabla isključuje iz jednadžbe. Izjavila je kako joj višeljublje daje slobodu da stvara odnese s ljudima kakve želi, te da takvi odnosi nisu nužno seksualne prirode.

Jedna od glavnih stigmi koja prati ljude koji prakticiraju višeljublje je predrasuda da takvi ljudi imaju znatno više seksualnih odnosa te da je to razlog zašto se upuštaju u odnose s više partnera, no niti to nije slučaj kod Willow. Rekla je kako je ona jedina višeljubljna osoba u svom društvu te da ima znatno manje seksualnih odnosa od njih.

"Nisam osoba koja stalno traži nove seksualne avanture. Fokusiram se na pronalazak muškaraca i žena koje mi odgovaraju emocionalno i s kojima mogu stvoriti snažne i dublje veze od fizičkih.", izjavila je Smith i dodala: "Za mene je idealan način života da sam okružena jednim muškarcem i jednom ženom s kojima mogu stvoriti dublji odnos i više od toga mi nije potrebno".

U njezinom izboru podržale su ju i majka i baka, a kada se sjetimo kako i sama Jada ima povijest s ovakvim odnosima, to je bilo i za očekivati. No mnogi roditelji ne bi prihvatili ovaj način života kod svoje djece jer se i dalje svi odnosi koji nisu između jednog muškarca i jedne žene smatraju nezdravima. Možda je vrijeme da sagledamo stvari iz druge perspektive i pokušamo razumjeti sve one koji odstupaju od tog 'normalnog' odnosa.

Možda je upravo višeljublje rješenje za nevjeru i probleme koje nosi monogamija, ali ipak moramo razumjeti da takvi odnosi nisu za svakoga. O ovoj tematici često se vode rasprave pa nas zanima i tvoje mišljenje. Podržavaš li ti ovakve odnose i koje su po tvom mišljenu prednosti i nedostaci višeljublja?

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.