Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dobro je znati

Kako redovita tjelovježba utječe na seksualni život?

Ako briga o zdravlju nije dovoljno jak motiv za odlazak u teretanu, možda će te neki od ovih razloga motivirati na redovito vježbanje

woman-2592247_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Svi znamo koliko je vježbanje važno za naš duh i tijelo - održava srce zdravim, može nam pomoći da održimo zdravu težinu, čak i produljiti život. Ali vježbanje može povoljno utjecati i na nešto drugo - može poboljšati seksualni život. Znanstvenici su otkrili niz blagodati vježbanja koji su povezani sa seksom.

Image
Seksualna kemija

Vrući horoskop: Znakovi koji se najbolje slažu ispod plahti

Vježbanje za zdrav seksulani život

Mnogo je općih zdravstvenih blagodati vježbanja koje mogu igrati ulogu u poboljšanju spolnog života. Postoje neke opće činjenice vezane za vježbanje koje su važne. Na primjer, kada vježbamo, srce brže pumpa krv kroz tijelo i poboljšava se cirkulacija. Aktivnost pomaže tijelu da se krećemo s većom lakoćom, a zbog toga smo fleksibilniji. Uz sve ovo, povećava se izdržljivost, a sve ove dobrobiti olakšat će svakodnevni život, ali i seksualnu aktivnost.

Ali postoje specifične činjenice koje su povezane s vježbanjem i različitim aspektima spolne funkcije, piše Verywellfit. Stoga ako briga o zdravlju nije dovoljno jak motiv za odlazak u teretanu, možda će te dolje navedeni razlozi navesti na redovito vježbanje.

Povećava osjećaj poželjnosti

Velik dio dobrih seksualnih odnosa temelji se na tome da se osjećamo seksi. Istraživanja su potvrdila da je slika koju imamo o našem tijelu jako povezana sa seksualnim zadovoljstvom, posebno kod žena.

Autori studije iz 2010. napisali su da "postoji nekoliko načina na koje doživljavamo svoje tijelo, uključujući zabrinutost za težinu i stanje, seksualna privlačnost i razmišljanja o tijelu, a sve to može utjecati na seksualno zadovoljstvo kod žena". Odnos između osjećaja privlačnosti i zadovoljstva može biti posebno važan kod žena u srednjim godinama kada se tijelo počinje mijenjati.

Način na koji doživljavamo svoje tijelo povezan je sa seksualnim zadovoljstvom, pa je jedan od načina da ga poboljšamo rad na tijelu. Nekoliko studija je otkrilo da nam vježbanje može pomoći da se osjećamo poželjnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Može spriječiti seksualnu disfunkciju

Opsežno istraživanje u kojem je sudjelovalo skoro četiri tisuće muškaraca i preko dvije tisuće žena pokazalo je da vježbanje može utjecati na seksualnu disfunkciju. Vrste disfunkcije uključuju nemogućnost postizanja orgazma kod žena i erektilnu disfunkciju kod muškaraca.

shimmer fallback

Izvješće je objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine iz 2019. i otkrilo je da aerobno vježbanje može utjecati na manju pojavu ovih problema. Potvrdili su da ljudi koji više vježbaju imaju manje ovakvih problema. Ako osobe imaju veći rizik za ove probleme preporučili su snažniju i redovitiju tjelesnu aktivnost.

Jače uzbuđenje kod žena

Postoje neki dokazi da vježbanje može pomoći u poticanju kratkoročnog i dugoročnog uzbuđenja - barem kod žena. Istraživanje objavljeno 2018. pokazalo je da je došlo do poboljšanja u fiziološkom spolnom uzbuđenju samo nakon jednog treninga.

shimmer fallback

Znanstvenici su objasnili da su te promjene uzrokovane povećanom aktivnošću simpatičkog živčanog sustava i zbog hormona. Dodali su da redovito vježbanje povećava seksualno zadovoljstvo, stvarajući zdraviji kardiovaskularni sustav i bolje raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Smanjuje simptome menopauze

Stručnjaci su primijetili da smanjenje razine estrogena tijekom menopauze stvara probleme koji mogu narušiti kvalitetu života žene, utječući na njezino fizičko, mentalno i seksualno zdravlje. Točnije, menopauza može utjecati na seksualne odnose.

Istraživanje objavljeno 2020. otkrilo je da će određene vrste tjelovježbe mogu biti korisne tijekom ove prijelazne faze. Primijetili su da vježbanje mišića dna zdjelice i mind-body tehnike mogu biti korisne kod smanjenja simptoma.

shimmer fallback

Postoje neka druga istraživanja koja sugeriraju da tjelesna aktivnost općenito može pomoći u ublažavanju određenih problema kao što su suhoća rodnice, valunge ili noćno znojenje. Vježbanje potiče protok krvi u cijelom tijelu, uključujući i genitalije. Kod žena u menopauzi to može igrati značajnu ulogu u prevenciji suhoće rodnice što će im omogućiti bolji seksualni život.

Usporava starenje

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da vježbanje može pomoći u očuvanju spolnog zdravlja, a ovo je osobito važno za muškarce. Na primjer, autori studije iz 2008. otkrili su da je program aerobnih vježbi umjerenog intenziteta u trajanju od godinu dana povećao razinu hormona kod muškaraca u dobi od 40 do 75 godina. Također vježbanje utječe i na zdravlje zglobova što može biti potencijalni uzrok povećanja seksualnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bolesti srca, dijabetes, moždani udar i depresija također mogu biti uzrok problema u seksualnom životu, a poznato je da vježbanje smanjuje rizik od ovih kroničnih stanja.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.