Budi najbolja verzija sebe.
Brak i problemi

Kako oprostiti partneru i krenuti dalje nakon svađa i nevjere?

Svaki brak prolazi kroz teške trenutke, ali moguće je krenuti naprijed ako se naprave pravi koraci, pa čak i kada je u pitanju nevjera, ali i česte svađe

Svi znamo da bez obzira kako par ima snažnu vezu i voli se, pojavit će sigurno krizna vremena i dogodit će se neki pogrešni koraci. Neki od njih su možda manji, dok su neki poput nevjere i skrivanja financija jako veliki i često se puno teže vratiti u prijašnju sigurnost. No, postoji jedna stvar koja može pomoći parovima da krenu dalje - to je oprost. "Opraštanje može omogućiti ozdravljenje veze te pruža priliku za povezivanje i rast", objašnjava psiholog i terapeut za parove dr. Daryl Johnson.

Ipak, pomirenje i oprost se ne događaju preko noći. Opraštanje je praksa od nekoliko koraka koja uključuje strpljenje i izgradnju povjerenja s obje strane. Ako partneri poštuju njegovu važnost i ostanu uključeni u proces, moguće je iza sebe ostaviti loše postupke i ružne riječi.

Zašto je oprost važan?

Opraštanje je važno jer štiti od prezira, jednog od najvećih ubojica u odnosima. "Bez toga dopuštamo da se prijestupi pojačaju, a to je poput sporog otrova. Godine prolaze i odjedanput ćeš shvatiti da te osoba pored tebe iritira", kaže Johnson.

Budi najbolja verzija sebe.

Vrlo je važno rješavati probleme umjesto da se guraju pod tepih, tako ćete znati kako se osjeća druga strana i zašto je uznemirena. Također, to minimizira vjerojatnost da će nešto slično dogoditi u budućnosti. Ljutnja ili uznemirenost zbog nekoga može biti energetski loša.

Sebi trebaš dopuštenje da se oslobodiš tih osjećaja, a oslobađaš se emocionalno i mentalno. To pruža prostor za daljnji rast odnosa, umjesto da ostane zaglavljen u nekom lošom događaju. "Opraštanje nam pomaže da se oslobodimo ega i postanemo ranjiviji. Pomoću njega možemo gledati drugu osobu kroz prizmu suosjećanja i empatije, za razliku od frustracije, boli i povrijeđenosti", kaže Johnson.

Opraštanje je također alat za osobni rast. "Odnosi su dvosmjerna ulica. Ako postoje problemi, ne možemo uvijek upirati prstom u drugu osobu. Moraš uključiti sebe i vidjeti što se događa", dodaje Johnson. Možda je tvoj partner od tebe sakrio veliku kupovinu, poput motocikla, ali možda je to zato što omalovažavaš njegovu ljubav prema vožnji. Ako razumiješ koliko su tvoji postupci odigrali ulogu u određenoj situaciji onda će teže doći do eskalacije sukoba.

U nastavku provjeri kako pronaći snagu za oprost i koji su koraci:

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.