Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
'Seksualna kriza'

Zapeli ste u rutini? Četiri očita znaka da morate 'začiniti' svoj seksualni život

Parovi u dugim vezama i brakovima često upadnu u "seksualnu krizu", a ako nisi sigurna jeste li ti i tvoj partner također jedan od tih parova, evo nekoliko znakova po kojima ćeš to prepoznati

pexels-arthouse-studio-4589726.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Intimnost i dobar seksualni život nisu jedini odlučujući faktori za uspješnu vezu, ali često mogu biti jedan od glavnih pokazatelja koliko smo povezani sa svojim partnerom. Uz to, čak i ako ste ti i tvoj partner redovito intimni jedno s drugim, i dalje biste mogli imati problema u spavaćoj sobi. A ako nisi sigurna jeste li ti i tvoj partner u problemu, postoji nekoliko znakova po kojima možeš prepoznati da vaš seksualni život treba malo "začiniti", prema mišljenju stručnjaka.

Image
Začinite odnos

U vezi ste dugo i upali ste u rutinu? Evo kako vratiti strast

Nekoliko je čimbenika koji mogu uzrokovati da vaš seksualni život pati, a najčešći među njima je stres. Užurbani raspored na poslu ili previše obaveza primjeri su stvari koje mogu dramatično utjecati na to koliko često ti i tvoj partner nalazite vremena za sebe, ali i za vašu intimnost. A činjenica da ponekad može biti neugodno razgovarati o intimnosti može samo otežati stvari.

Srećom, postoje neki jasni signali koji ti mogu dati do znanja trebaš li poboljšati vaš seksualni život, kao i pokazati što bi moglo nedostajati vašoj vezi (a to uključuje i neseksualne znakove privrženosti). U nastavku, donosimo četiri ključne stvari na koje treba obratiti pozornost ako misliš da si možda u "seksualnoj krizi", a koje je za The Zoe Report izdvojila bračna i obiteljska terapeutkinja Valentina Setteducate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ne razgovaraš o seksu sa svojim partnerom

Prema Setteducate, ova jednostavna praksa zapravo se često zanemaruje. "Mogućnost otvorenog razgovora s partnerom o seksu i intimnosti jako je važna. Razgovor o seksu može dovesti do rasprava o tome što oboje volite i želite u spavaćoj sobi i što biste možda željeli isprobati. Početak ovih razgovora može sam po sebi dovesti do veće povezanosti i veće intimnost u spavaćoj sobi i izvan nje", napominje ona.

shimmer fallback

Sve ima prednost nad seksom

Postoji dobar razlog zbog kojeg će mnogi parovi u dugim vezama s vremena na vrijeme zapasti u seksualnu krizu. "Ako vam je teško sjetiti se kad ste posljednji put imali seks, ili čak razmišljali o seksu, možda je vrijeme da razmislite zašto vam je seks tako nisko na listi prioriteta", objašnjava Setteducate. "Dati prioritet seksu sa svojim partnerom nije samo korisno zbog intimnosti, već je i pozitivna vještina koju treba vježbati kako bi veza funkcionirala na duge staze."

shimmer fallback

Preskačete predigru

Žurba nije uvijek loša stvar, ali ako se ti i tvoj partner nađete u situaciji da rutinski preskačete senzualno zagrijavanje, mogli biste propustiti puno toga. "Iako je ponekad zabavno odmah prijeći na čin, važno je usporiti stvari i odvojiti vrijeme da se dodirujete i budete intimni jedno s drugim", kaže Setteducate. "Ležati zajedno, dodirivati se i činiti da se oboje osjećate dobro nije važno samo za zdrav seksualni život, već i za izgradnju osjećaja pozitivnosti, priznanja i želje između tebe i tvog partnera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Nikada ne odstupate od svoje rutine

Redoviti seks s partnerom je jedno, ali Setteducate napominje kako je važno uzeti u obzir vrstu seksa koji imate. "Želiš li isprobati drugačiji položaj? Želiš li za promjenu premjestiti seks iz spavaće sobe u kuhinju? Promjena stvari i mjesta na kojem to radite može učiniti čuda za vaš seksualni život", kaže ona.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.