Budi najbolja verzija sebe.
Strast koja traje

Kao na početku veze: 6 zlatnih pravila za održavanje strasti

Strast u vezi, snažna seksualna privlačnost i nakon puno godina veze i braka? Sve je moguće tvrde seksualni terapeuti

profimedia-0295489415.jpg
Foto: Profimedia.hr

Seks na početku braka posebno je uzbudljiv i super vruć, a to će potvrditi svaki par koji se vjenčao ili počeo živjeti zajedno. Novi početak u životu i uzbuđenost oko zajedništva kod svakog para podići će razinu sreće, a time i povećati libido. No ono što svi žele je zadržati tu strast tijekom godina koje dolaze. Seksualni terapeuti posebno su svjesni ovih želja jer se vrlo često susreću s parovima kojima je strast minula tijekom godina braka.

Image
Još si u igri

Nikad nisi prestara za užitak: Vodič za seks za starije od 50 godina

Zbog svog iskustva i znanja znaju kako treba održavati vatru u spavaćoj sobi. Prema njima, sve je moguće samo je važno zadržati neke navike i da partneri budu orijentirani jedan prema drugom. Koje savjete seksualni terapeuti dijele svojim klijentima možeš pročitati u nastavku, a sigurno mogu biti od koristi svakom paru.

Ljubljenje je uvijek važno

Na početku veze i braka svaki zaljubljeni par voli se dodirivati, ali i dijeli poljupce. Slatki dodir usana potaknut će leptiriće u trbuhu, ali i poticati intimu u vezi i odražavati strast. "Na početku veze parovi uživaju u ljubljenju, ali ta ugoda često nestane tijekom vremena. Nastavite se grliti, ljubiti i dodirivati jer je to važna komponentna zdrave veze. Također će povećati privlačnost, a time i seksualnu aktivnost u dugoročnoj vezi", objašnjava klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja Rachel Needle za Your Tango.

shimmer fallback

Otvorenost u seksualnim željama

Treba činiti puno više od istih pokreta i zvukova tijekom seksualnog odnosa. "Nastavite komunicirati o stvarima koje volite i što oboma stvara užitak. Oboje preuzmite taj rizik i budite ranjivi jer vas to može voditi do snažnije povezanosti i uzbuđenja", nastavlja Needle. Seksi razgovori vas neće samo voditi do jače seksualne povezanosti nego ćete otkrivanjem vaših potreba i želja izbjeći frustracije koje se mogu javiti kada se osjećaji ne izražavaju.

shimmer fallback

Seks treba biti prioritet

"Svi znamo kako život funkcionira - strest i užurbanost. Zbog toga je vrlo teško u takvoj svakodnevici stvoriti vrijeme za seks i zbog toga nestane u dugoročnoj vezi. Čak i ako ste u fazi braka u kojoj još uvijek traje medeni mjesec", dodaje Needle i dalje savjetuje. "Osigurajte vrijeme za seksualnu aktivnost jer je to prioritet. Uz ovakve prioritete u braku će se i dalje održavati veza i povezanost, a neće se stvoriti problemi koji mogu voditi do osjećaja nepovezanosti."

shimmer fallback

Isprobajte nešto novo

Čak i tek vjenčani par može upasti u seksualnu rutinu jer medeni mjesec ne traje dugo, a obveze i prilagodba novom životu mogu biti stresni. Zato je vrlo važno da svaki par, čak i tek vjenčani, ne zaboravi na začin koji se naziva romantika. Needle savjetuje igranje uloga, mogu biti i manje promjene, ili promijenitte neke uobičajene scenarije. "Uvedite nove stvari poput hrane ili seks igračka u svoju spavaću sobu. No isprobajte i neke nove obrasce - drugačije poze i mjesta", dodaje Needle.

shimmer fallback

Budite realistični

Fantastičan seks se samo događa - ovo je samo mit! I treba paziti da se ne upadnete u ovu zamku i počnete razmišljati na ovakav način. "Postoji ideja da je nešto loše u braku ili vezi ako se stalno ne dodirujete kao prvih mjesec ljubavi. Istina je da treba uložiti energiju i vrijeme kako bi se u vezi ostvarila strast i povezanost. Stoga ostanite svjesni i nemojte škoditi svojoj ljubavi zbog vjerovanja koja nisu istinita", kaže dalje. "Budite svjesni realnosti. Kada ste u braku i pokušavate žonglirati sa svim obvezama možda nećete svaki dan imati vrijeme za seks. Sjetite se da se seksualna želja smanjuje i povećava", dodaje.

shimmer fallback

Mističnost je uvijek dobrodošla

Sjećaš se vaših prvih seksualnih avantura? Needle kaža da je sudjelovanje ključ za odličan seksualni život u dugoročnom odnosu. "Usprkos tome što ste dugo ste u vezi i braku i dalje ulažite trud, ali i zadržite mističnost i zavođenje kao dio seksualne igre. Erotska veza i međusobna privlačnost su ključni. Izbjegavajte rutinu i nemojte se fokusirati samo na rezultate odnosno orgazam. Tako uništavate zabavu i uzbuđenje u seksu koji su postojali na početku vaše veze", kaže na kraju Needle.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.