Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Još si u igri

Nikad nisi prestara za užitak: Vodič za seks za starije od 50 godina

Ne postoje dobna ograničenja kada je riječ o seksu. Mi si same namećemo granice i uskraćujemo se za užitak, pravdajući se kako seks ne priliči našim godinama

pexels-rodnae-productions-6657712.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Kao mlađoj bila ti je odbojna i pomisao na starije ljude u ljubavnom klinču, a danas si ti ta starija. Prešla si 50-tu i nadamo se da još ni ne pomišljaš "okačiti plahte o klin". No, šaroliki su seksualni statusi u ovoj dobnoj kategoriji. Ima onih koji su solo i zaboravili su što znači seks, no nisu odustali od njega, samo ne znaju kako se vratiti u igru. Ima i onih koji su u braku, ali se više ne sjećaju kako su napravili djecu i sve više vjeruju da im ih je zaista donijela roda.

shimmer fallback
Image
Nema točnog odgovora

Koliko bi seks zaista trebao trajati? Evo što kažu stručnjaci

Bez obzira u koju skupinu spadaš, trebala bi znati da seks nema rok trajanja, odnosno da je izvediv sve dok te sluša tijelo pa čak i kad počne otkazivati poslušnost. Seks nije nužno penetracija, već ona sjajna kemija koja se razvije između dvoje ljudi i lansira ih u sedmo nebo. U nastavku ti donosimo odgovore na najčešća pitanja o seksu koja padaju na pamet onima koji su zagazili u šesto desetljeće, sedmo pa i osmo, no ne daju se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zašto je tako suha?

Menopauza uvelike mijenja tijelo. Pad razine estrogena dovodi do gubitka mesečnice te vaginalne suhoće, a vulva postaje tanja i manje elastična. Sve nabrojeno utječe na kvalitetu seksa, no neka te to ne obeshrabri. Gdje ima volje ima i načina. U igru uključi lubriknate i ovlaživače vagine te se poigrajte pozama dok ne pronađete savršene.

shimmer fallback

Je li normalno da me više ne zanima seks?

Manjak libida normalna je pojava tijekom menopauze. Ne brini, ne znači da će tako ostati zauvijek. Kada se hormoni ustale i želja će se vratiti, ukoliko stvoriš uvjete koji će ju probuditi. Ustrajavanje u seksualnoj aktivnosti, bilo solo ili s partnerom pomoći će ti da prebrodiš razdoblje smanjene seksualne želje. I razgovor s ginekologom može ti biti od koristi.

shimmer fallback

Spolno prenosive bolesti

To što si u menopauzi ili u postmenopauzi ne znači da si zaštićena od spolno prenosivih bolesti. Kada je riječ o seksualnoj zaštiti za tebe vrijedi isto pravilo kao i za tvoju kćer ili možda čak i unuku - zaštiti se. U svojoj dobi ne možeš ostati trudna, no možeš "zaraditi" spolno prenosivu bolest. Neka ti kondomi uvijek budu u torbici.

shimmer fallback

Zašto me boli?

U ovoj dobi, uslijed hormonalnih promjena, ali i nakon što one prođu, seks može biti bolan. Idi redovito na ginekološke preglede kako bi se uvjerila da je sve u redu. U noćni ormarić ubaci lubrikant da vam uvijek bude nadohvat ruke, koristi ovlaživač vagine, ne preskačite predigru i isprobavajte različite pozicije kako biste pronašli onu pravu. Na ove načine oslobodit ćeš se boli i oboje ćete uživati u seksu kao nekada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Što ako se njemu više ne da?

Nisu žene jedine koje prolaze kroz promjene u ovoj životnoj dobi. I muškarci prolaze kroz njih u 50-ima i 60-ima. Tijelo se mijenja i mnogi će u ovom periodu doživjeti probleme s erekcijom i ejakulacijom. Nemojte fatalistički gledati na ove poteškoće, već ih shvatite kao priliku da produbite svoj odnos i pokušajte ih riješiti zajedno. Također, ne vršite pritisak jedno na drugo i ne očekujte da svaki seks završi orgazmom. Radije se usredotočite na povećanje intimnosti kroz seksualni dodir i predigru, a potom slijedite želju i vidjet ćete kud će vas odvesti. Najvažnije je da se opustite. Mogli biste se ugodno iznenaditi…

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.