Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Kućna manikura

Lijepi nokti i bez laka: Savjeti za uređene i zdrave nokte

Lijepi i njegovani nokti uvijek su ukras na ženskim rukama bez obzira koristi li lak za nokte ili ne

profimedia-0006815480.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Odlazak u kozmetički salon na manikuru je nešto što žene obožavaju, mali odmor od svakodnevice, a ruke i nokti nakon toga izgledaju njegovano i uređeno.

Image
U boji lišća

Buđenje prirode na noktima: Prizovi proljeće zelenim manikurama

No, ponekad nemamo vremena za kozmetičke salone, ali i dalje želimo uživati u lijepim i njegovanim noktima. Osim redovite njege ne smijemo zaboraviti i na uravnoteženu prehranu jer su za zdrave nokte potrebni minerali i vitamini iz hrane. Kako postići lijepe i njegovane nokte otkrij u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Hidratizacija je obvezna

Prilikom utrljavanja kreme ili ulja na ruke uvijek namaži nokte i zanoktice. Redovito pranje ruku ili korištenje sredstva za dezinfekciju ruku može brzo isušiti kožu i nokte stoga je važno hidratizirati ruke nakon svakog pranja ako je moguće. Kokosovo ulje izvrsno je za nokte i zanoktice.

shimmer fallback

Nježna briga o zanokticama

Važno je ne rezati kožicu oko noktiju jer je važna za zdravlje odnosno je prepreka bakterijama. Rezanje zanoktica može dovesti do bolnih infekcija pa je nabolje namočiti kožicu i gurnuti je prema rubu noktu, a odrezati samo mrtvi dio. Ako nakon uređivanja noktiju želiš staviti lak za nokte namaži zanoktice bademovim ili maslinovim uljem kako bi se smanjila količina kemikalija koju će koža upiti.

shimmer fallback

Lijepi nokti bez laka

Nakon oblikovanja noktiju vrlo je važno dobro ispolirati nokte, a to znači da u drogeriji treba potražiti buffer. To je noviji alat koji se korist u manikuri, ali prije upotrebe vrlo je važno proučiti kako ga pravilno koristit. Uvijek ga treba koristiti od vanjskog ruba nokta prema unutra.

shimmer fallback

Izbjegavaj korištenje jakih lakova

Lakovi za nokte mogu sadržavati različite štetne kemikalije kao što su toluen, dibutil ftalat, dimetil i dietil ftalat, kamfor i formaldehid. Većina poznatih tvrtki ne koristi navedene kemikalije, ali je ipak važno pažljivo pročitati etiketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Dobar odstranjivač laka za nokte

Mnoga sredstva za skidanje laka za nokte sadrže aceton te mogu dehidrirati nokte. Stoga je važno pronaći odstranjivač bez acetona koji nije toliko učinkovit, ali je svakako nježniji i neće toliko isušiti nokte. Zato je dobro povremeno odmoriti nokte od lakova za nokte i odstranjivača.

shimmer fallback

Više kolagena u prehrani

Kolagen je važan za brži rast noktiju, ali i za čvrstoću. Kako starimo tijelo proizvodi manje kolagena i stoga je vrlo važno konzumirati namirnice bogate kolagenom. Namirnice bogate kolagenom su: juha od kostiju, piletina, riba, školjke, bjelanjci, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, indijski orasi i bijeli čaj. Također se mogu kupiti dodaci prehrani koji sadrže kolagen.

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.