Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mit ili istina?

Beauty zablude i mitovi u koje moraš prestati vjerovati

U moru informacija na internetu, saznale smo što stručnjaci kažu o nekim od najčešćih beauty zabluda

beautymitovi.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Kao i za mnoge druge stvari u životu, kada je riječ o tome što je dobro, a što loše za našu kožu, postoji obilje oprečnih informacija koje kolaju internetom. Uza sve to, posljednjih su se godina na sceni pojavili i "skinfluenceri" od kojih svatko govori nešto drugo, a mi na kraju ostajemo zbunjeni i ne znamo što je istina, a što ne.

Image
Njega zrele kože

'Must have' beauty proizvodi za žene iznad 40

I premda postoji čitava hrpa upitnih savjeta o kojima bi stručnjaci za njegu kože mogli raspravljati danima, na društvenim mrežama ponavljaju se lažne informacije, mitovi i zablude u vezi njege kože i šminkanja, zbog kojih smo sve frustriraniji i ne znamo kome vjerovati.

Je li istina da moramo piti puno vode kako nam koža ne bi bila dehidrirana? A što je s onim da ujutro nema potrebe čistiti kožu? To su samo neka od pitanja koja si postavljamo i na koja nismo sigurni znamo li odgovor, a mi smo saznale što o tome kažu stručnjaci - koje su to česte beauty zablude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mit 1: Dovoljan unos vode važan je kako koža ne bi bila dehidrirana

Održavanje hidratacije važno je kada su u pitanju svi aspekti zdravlja našeg tijela, uključujući i našu kožu, ali pijenje dovoljne količine vode neće riješiti sve probleme s kožom, jer koža ponekad može biti suha iz nekih drugih razloga.

"Uvriježeno je mišljenje da je suha koža obično simptom opće dehidracije. Ako puno vježbaš ili piješ puno pića s kofeinom i alkoholom, to bi moglo pridonijeti dehidraciji, ali u većini slučajeva suhoća kože svodi se na druge stvari, poput suhog zraka, vjetra ili hladnih temperatura", za Who What Wear je podijelila estetičarka Barbara Kubicka.

shimmer fallback

No unos vode nije uvijek ono čemu treba dati prioritet - voda je važna za zdravlje kože, ali jednako je tako važno redovito se opskrbljivati esencijalnim masnim kiselinama, koje možemo naći u orasima, avokadu i lososu. A ako već piješ dovoljnu količinu vode, a koža ti je i dalje suha, Kubicka preporučuje "topikalne proizvode kao što su serumi hijaluronske kiseline, lagane hidratantne kreme i zaštitne kreme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mit 2: Parabeni su loši za kožu

Ova je izjava možda jedan od najistaknutijih mitova o njezi kože svih vremena, ali nije posve istinita. S obzirom na to da prirodne robne marke za njegu kože na svoju ambalažu često stavljaju riječi "bez parabena", naveli su nas na to da vjerujemo da su parabeni u njezi kože toksični i loši za nas. Međutim, ne postoji nijedan dokaz za to.

shimmer fallback

"Parabeni su vrlo korisni za očuvanje proizvoda za njegu kože. Tvrdilo se da oni uzrokuju porast određenih hormona i potencijalno povećavaju rizik od raka dojke, ali dokazi za to vrlo su labavi", za Who What Wear je rekao estetski kirurg Benji Dhillon. I dok nedostaju dokazi za ove tvrdnje, ključna je stvar da, čak i ako su parabeni toksični, razina na kojoj se koriste u njezi kože zanemariva je, a zapravo je veća vjerojatnost da parabene unesemo kroz konzerviranu hranu nego kroz proizvode za uljepšavanje.

Mit 3: Ako si nanijela proizvod na lice i peče te, znači da djeluje

Ako si na lice nanijela neki proizvod, a lice te počne peći i pocrveni, to je zapravo znak ozbiljne iritacije i potencijalne dugotrajne štete. Istina iza ove izjave, kao i uvijek u njezi kože, visi na tankoj granici. "Ponekad, trnci znače da proizvod stvarno djeluje. Neki trnci su dobri, ali ako ih je previše, onda su loši. Kada trnci prijeđu u crvenilo, to uzrokuje upalu, što dovodi do osjetljivosti i, u najgorem slučaju, može stvarno opeći kožu", objasnio je doktor Dhillon.

shimmer fallback

"Vrlo aktivni sastojci, poput alfa-hidroksi kiselina, a posebno glikolne kiseline, uzrokuju trnce. Uz to, neće svi aktivni sastojci imati niti bi trebali imati takav učinak. Ako ti koža postane blago ružičasta, to bi trebalo biti u redu, ali kad pocrveni ili izgori, to znači da proizvod nije prikladan za tebe", istaknula je Kubicka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mit 4: Dobri proizvodi za njegu kože u sebi nemaju parfeme

Iako neki beauty entuzijasti tvrde da je miris savršeno fin i ugodan dodatak proizvodima, drugi kažu da ga treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da su proizvodi s mirisima štetni, i sve ovisi o ukusu osobe. U novije vrijeme, sve je veća stigma oko proizvoda za njegu kože koji sadrže mirise, no što je zapravo istina?

shimmer fallback

"Istina o tome koliko je miris štetan za kožu ovisi tipu kože. Za osjetljivu kožu rekao bih da izbjegavaš koristiti proizvode koji sadrže mirise jer mogu izazvati iritaciju. Testiraj miris proizvoda i ako možeš jasno reći da se u njemu nalaze parfemi, budi oprezna kad ga koristiš ako si sklona osjetljivosti", rekao je doktor Dhillon.

Mit 5: Nema potrebe da ujutro čistiš kožu

Visoko na popisu mitova koji zaista ljute stručnjake je mit koji kaže da ujutro ne trebamo čistiti lice, kako ne bismo bili previše agresivni prema svojoj koži. Količina znoja, sebuma, onečišćenja i mrtvih stanica kože koje se nakupljaju na našim plahtama prilično je dramatična i zato bismo lice trebali čistiti i ujutro. Ipak, neki ljudi misle da, ako navečer očistimo lice dovoljno dobro, ujutro to ne bismo trebali ponavljati kako ne bismo poremetili prirodnu ravnotežu kože. Međutim, stručnjaci smatraju da je i ujutro važno čistiti lice. Estetičarka Pamela Marshall rekla je da je velik broj slučajeva akni nastalih zbog prljave posteljine, kao i zbog neredovitog čišćenja kože ujutro i zato smatra da je ujutro ključno vrlo nježno očistiti kožu lica.

shimmer fallback

Mit 6: Svatko bi trebao koristiti retinol

Posjetiš li bilo koju Instagram stranicu posvećenu njezi kože, na svakoj ćeš pročitati da je retinol sastojak koji moraš koristiti ako želiš da tvoja koža izgleda zdravo i mladoliko. Međutim, iako je retinol vrlo impresivan i moćan sastojak, vrlo je precijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

"Retinol nije dobar za sve. Svakako, manja količina retinola je u redu, ali oni s vrlo nježnom i suhom kožom bi s retinolom trebali postupati oprezno", istaknula je Kubicka i dodala kako nepravilno korištenje retinola može dovesti do dugoročnih oštećenja kože, pogotovo ako opetovano upotrebljavaš prejake proizvode. Ako imaš osjetljivu kožu, a misliš da bi mogla imati koristi od upotrebe retinola, potraži slabije formule i koristi ih svaka dva tjedna.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.