Budi najbolja verzija sebe.
Čuvaj ih i pazi

Znanstveno dokazano: Oni koji odrastaju sa sestrom - sretniji su

Možda se ponekad ne slažete, ali izgleda da je sestra najbolji dar koji ti roditelji mogu dati

Ako si odrasla s braćom i sestrama, vjerojatno znaš koliko su ovi odnosi posebni, ali i izazovni. Možda ste sada bliski prijatelji, ali zasigurno je bilo trenutaka u vašem odnosu u kojima definitivno nije teklo med i mlijeko.

Bez obzira na to, postoji nešto posebno dirljivo u odrastanju s ljudima koji su dijelili ista iskustva kao i ti. Također je bilo super osjećati da ti je netko uvijek čuvao leđa i bio uz tebe, bez obzira na sve.

Iako jednako volimo svoju braću i sestre (ili smo jednostavno malo više bliski s jednima nego s drugima), jedno je istraživanje pokazalo da će oni koji su odrasli sa sestrom vjerojatnije biti sretniji od onih koji nisu.

Budi najbolja verzija sebe.

Istraživači sa Sveučilišta Leicester De Montfort i Sveučilišta Ulster u Sjevernoj Irskoj proučavali su 570 osoba u dobi od 17 do 25 godina. Pitali su ih niz psiholoških pitanja o brojnim temama, uključujući mentalno zdravlje.

Prikupljeni podaci pokazali su da su sudionici koji su odrasli sa sestrama potaknuti da otvorenije komuniciraju o svojim osjećajima, što im je u konačnici dalo pozitivniji pogled na život.

Jedan od autora istraživanja, profesor Tony Cassidy, rekao je: "Čini se da sestre potiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u obiteljima. Emocionalno izražavanje temelj je dobrog psihološkog zdravlja, a sestre to promiču u obiteljima."

Otkrio je zašto braća nisu toliki motivatori kao sestre u smislu "obiteljske uloge": "Moglo bi se dogoditi da dječaci imaju prirodnu sklonost da ne govore o stvarima i jednostavno više šute."

Budi najbolja verzija sebe.

Sestre pune podrške također su korisne za one koji dolaze iz razvedenih obitelji. Trendovi pronađeni u ovoj studiji mogli bi pomoći u pružanju podrške obiteljima tijekom teškoća. Predlaže i sljedeće: "Trebali bismo pažljivije razmisliti o načinu na koji se odnosimo prema obiteljima s mnogo dječaka."

Brojna prijašnja istraživanja već su dokazala moć braće i sestara. Sveučilište Brigham Young provelo je 2010. sličnu studiju koja je podržala slične podatke kao i ova posljednja. Međutim, prvotno istraživanje sastojalo se od 395 obitelji s više od jednog djeteta.

U to vrijeme, istraživačica Laura Padilla-Walker rekla je za ABC News da je "naklonost braće i sestara bilo kojeg spola povezana s manjom delinkvencijom i prosocijalnijim ponašanjem poput veće dobrote i velikodušnosti, volontiranja i pomaganja drugima".

Stoga, bez obzira imaš li sestru, brata ili oboje - obavijesti ih koliko su sretni što te imaju u svom životu!

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.