Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Sretan imendan!

Božica lova i plemenita: Kakve su osobe imena Dijana?

Prema značenju njihova imena, Dijane su plemenite i čista srca, a 10. lipnja slavimo baš njihov dan

Imendan Dijana
Budi najbolja verzija sebe.

Dijana ili Diana ime je koje u posljednje vrijeme i nije među najpopularnijima, no svakako je jedno od ljepših i posebnijih, a budući da je danas imendan svim Dijanama, odlučile smo istražiti što se krije iza tog imena.

U rimskoj mitologiji Dijana je božica lova, povezana s divljim životinjama i šumama, a također je i vladarica Mjeseca, što je postala nakon Lune, prijašnje božice Mjeseca. Zaštitnica je djevica, jer je i sama jedna od triju božica-djevica, a njezin glavni atribut - djevičanstvo - učinio ju je simbolom čednosti.

U umjetnosti je Dijana uvijek prikazivana sa lukom i strijelama, ponekad u pratnji jelena ili neke druge šumske životinje, a poznata je i po tome što je bila vrlo lijepa. Dijanu su voljeli robovi i siromašni građani, koji su u njenom hramu tražili zaštitu, a žene su ju štovale kao božicu koja štiti djecu i porođaje.

Riječ Dijana dolati od riječi "divios", što odgovara riječima "divus" i "dius", a povezuje se s riječju "deus", što znači "bog". Korijen riječi je "d(e)y(e)w", što znači "danje nebo", "svijetlo nebo" ili "danje svjetlo". Od imena Dijana dolaze i rimska riječ "Zână", što znači "vila", kao i leonska riječ "xana", što znači "vodena nimfa".

Kakve su osobe imena Dijana?

Oprez često sprječava osobe imena Dijana da postignu veći uspjeh. One su često spore u djelovanju i reakcijama, a nerijetko su sumnjičave prirode te imaju malo povjerenja u druge i u sebe. Međutim, osobe koje nose ovo ime uporne su i lojalne, pa se na njih uvijek možeš osloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prema teoriji o porijeklu imena Dijana, osoba koja nosi ovo ime prije svega je nevina. Ona je oličenje čistoće i poštenja te je plemenita, čista srca i bezgrešna.

Možda najpoznatija Dijana svakako je velška princeza Diana, poznata i kao Lady Di i kao "princeza srca", a na njezinom je sprovodu njezin brat napravio vezu između svoje sestre i Dijane, božice lova, rekavši da je ona bila najviše lovljena osoba modernog doba.

Svim Dijanama želimo sretan imendan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.